BKC TK:Obilježavanje 10. godišnjice smrti Nedžada Ibrišimovića

Desetu godišnjicu od smrti Nedžada Ibrišimovića, jednog od najvećih bh. književnika, te slikara i publiciste, Bosanski kulturni cenar Tuzlanskog kantona obilježit će višednevnom manifestacijom koja počinje 15. septembra 2021. godine.
Bosanski kulturni centar će kroz postavku predstave “Kuća bez vrata”, zatim izložbom Ibrišimovićevih skulptura i slikarskih djela, te panel diskusijom o njegovom liku i djelu, dati svoj doprinos čuvanju od zaborava uspomene na Nedžada Ibrišimovića.

-Izložba je dio cjelokupne priče koju Bosanski kulturni centar priprema od početka godine, a kojom želimo dati svoj doprinos u sjećanju na Nedžada Ibrišimovića kao velikog čovjeka i patriote, ali i na širok i zaista vrijedan opus koji je ostavio u bh. književnosti i umjetnosti. Dio izložbe koja najvećim dijelom ima dokumentarističku ulogu bit ćeIbrišimovićevi crteži, skulpture, njegove knjige u raznim izdanjima, rukopisi i drugi predmeti koji će posjetiteljima svih događaja u okviru ove manifestacije približiti ono što je stvarao Nedžad Ibrišimović – reko nam je prof. Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova u JU BKC TK.

Izložba će biti otvorena u galerijskom prostoru BKC TK u srijedu 15. septembra 2021. godine sa početkom u 19.00 sati.

Drugi događaj u okviru BKC-ovih „Dana Nedžada Ibrišimovića“ je panel diskusija o liku i djelu Nedžada Ibrišimovića, o kome će najvećim dijelom govoriti njegovi savremenici, a događaj će se održati u prostoru tuzlanskog BKC-a, 22. septembra sa početkom u 19.00 sati.

Centralni događaj i kruna manifestacije je predstava “Kuća bez vrata”, koja je nastala je po motivima Ibrišimovićeve pripovjetke „Kuća zatvorenih vrata“, a koja će premijerno biti izvedena 25. septembra u Velikoj BKC TK, sa početkom u 19.30 sati. Dramaturgiju i režiju potpisuje Gradimir Gojer, a mladu glumačku postavu u predstavi, na kojoj se vrijedno radi skoro mjesec dana, čine Alisa Brkić, Samina Mujkanović, Faruk Uščuplić, Damir Altumbabić i Damir Mahmutović.

Nosilac projekta “Kuća bez vrata” koji objedinjuje sve navedene događaje je Bosanski kulturni centar TK, a koproducenti su JU Centar za kulturu i informisanje Banovići, JU BKC Živinice, UG Stara Škola i UG ToldArt. Pokrovitelji su Ministarstvo za kulturu sport i mlade TK, Općina Banovići, Grad Živinice, Grad Tuzla, JP BH Pošta, a podršku realizaciji projekta su dali i Meli voda, te City Cars rent a car Tuzla.

O Nedžadu Ibrišimoviću
Nedžad Ibrišimović rođen je 20. oktobra 1940. godine u Sarajevu. Pohađao je srednju školu za primjenjene umjetnosti, odsjek vajarstvo, a diplomirao je na studiju filozofije u Sarajevu. Bio je pripovjedač, romansijer, dramski pisac, pjesnik, esejista, publicista i vajar. Prevođen je na turski, engleski, češki albanski, španski, arapski, francuski, njemački i italijanski jezik. Bio je urednik u listovima “Naši dani” i “Oslobođenje”.

Autor je više od 20 štampanih izdanja i radio drama, a od 1982. do 2000. imao deset samostalnih izložbi. Nakon izlaska iz štampe remek djela “Vječnik” (2005.), koji je obilježio njegovu književnu karijeru, Društvo pisaca BiH ga je kandidiralo za Nobelovu nagradu.

Bio je predsjednik Udruženja pisaca BiH, član Udruženja likovnih umjetnika BiH, dobitnik brojnih nagrada i priznanja.Umro je 15. septembra 2011. godine u Sarajevu u 71. godini života./JU BKC TK/