BKC TK:Obilježen Svjetski dan poezije

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona se pridružio brojnim ustanovama kulture, institucijama i organizacijama u svijetu koje su jučer obilježile Svjetski dan poezije.
Svoj doprinos u promociji pjesništva i poezije BKC TK je dao organizovanjem Poetske večeri Melide Travančić, koja je bila nesvakidašnji spoj književnosti, muzike i druženja ljubitelja pisane riječi.

Melida Travančić, doktorica humanističkih nauka iz oblasti književnosti i autorica tri knjige poezije koje su prevedene na više jezika, kroz zanimljiv razgovor sa moderatorom i gostima, govorila je o tome šta poezija danas jeste, može li se njome nešto spasiti i promijeniti, o tome kako je biti pjesnikinja i književna kritičarka u Bosni i Hercegovini i drugim temama koje su obilježile divno veče u tuzlanskom BKC-u.

-Najbliže odgovoru na teško pitanje šta je to pozija danas je ako kažemo da je to naše suočavanje sa stvarnošću. Svijet je danas takav da ne možemo podnijeti svakodnevnicu. Pogledajte šta se dešava u Ukrajini, već dvije godine se suočavamo sa pandemijom. Naš svijet je danas prije svega svijet straha i smrti. Poezija danas je naše suočavanje sa takvom stvarnošću i nastojanje, ne da mijenja svijet, što je nemoguće i nije ni zadatak poezije niti bilo koje druge umjetnosti, nego da nas navodi da mislimo i da se empatijski osjećamo prema onome što na okružuje – istakla je dr.sc. Melida Travančić.

Sinoć je predstavljena i Melidina nova knjiga “Ulaz u prazninu”, poetsko-prozni dijalog, a čije je dijelove publika mogla doživjeti kroz stvarni dijalog glumca Hazima Mujčinovića koji je bio u ulozi moderatora događaja i autorice, koji su odlično dočarali knjigu temeljenu upravo na dijalogu.

Posebnu notu lijepoj večeri dali su i mladi muzičari vokal Irma Hasić i Muhamed Kuljanin na gitari, a prijatelj poetske večeri nazvane “Sjenka u sjenci” bila je Illy kafa.

Melida Travančić doktorica je humanističkih nauka iz oblasti književnosti. Piše poeziju, prozu, eseje, književnu kritiku i naučne radove. Objavila je tri knjige poezije Ritual, Svilene plahte i Sjenka u sjenci te dobila tri književne nagrade „Mak Dizdar“, „Anka Topić“ i nagradu Fondacije za izdavaštvo.

Njene pjesme i priče objavljene su u zbornicima i antologijama u BiH i regionu, a poezija joj je prevedena na makedonski, engleski, španski, persijski, mađarski i njemački jezik.

Objavila je dvije knjige proze Smrt u ogledalu i Ulaz u prazninu za koju je dobila godišnju nagradu izdavačke kuće Bosanska riječ „Knjiga godine 2021“. Knjiga je prevedena na njemački jezik.

Objavila je studiju Ulaznica za junački kabare: književne refleksije Sarajevskog atentata i Rekonstrukcija stvarnosti: ogledi o savremenoj bosanskohercegovačkoj književnosti.

Članica je PEN Centra BiH. Suosnivačica je Udruženja za kulturu Kontrast./JU BKC TK/