BKC TK:Promocija knjige Smeh pod vešalima 6.juna

Bosansko izdanje knjige Radeta Radovanovića „Smeh pod vešalima. Sve što ste želeli da ne znate o ratu na Kosovu“ iz štampe je izašlo ovih dana, a svoju promociju će imati u Bosanskom kulturnom centru TK u Tuzli, 6. juna 2023. godine.

Nakon rasprodatog prvog (2021.) i izlaska drugog izdanja (2022.) u Srbiji (Mostart), te izdanja u Prištini – na albanskom jeziku (Koha) i Zagrebu (KruZak i SNV), knjiga “ Smeh pod vešalima” u maju ove godine je doživjela i bosanskohercegovačko izdanje koje potpisuje Dialogos.

I pored evidentnog ignorisanja u prorežimskim medijima u Srbiji, o knjizi je do sada objavljeno više od 20 kritičkih prikaza i analiza, a predgovor bosanskom izdanju knjige koje sadrži i kritički osvrt Latinke Perović, potpisuje Ademir Kenović, bosanskohercegovački redatelj, producent i scenarist koji u naslovu predgovora za knjigu Radeta Radovanovića kaže da ona može promijeniti Srbiju i Balkan.

Knjiga je historijski dokument, poluautobiografski roman, hrabro svjedočenje o Srbiji pod vlašću Slobodana Miloševića, kako ga autor sarkastično naziva “Srpsko-svjetskom ratu” i strašnim o zločinima na Kosovu.

Na promociji koja će biti održana u Plavoj sali Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli u utorak 6. juna u 18.00 sati, pored autora govorit će dr. sc. Damir Bećirović, dr. sc. Enes Osmančević i Kemija Hodžić.

Organizatori promocije su Bosanski kulturni centar TK, Dialogos i IPI akademija Tuzla.

Ulaz je slobodan.

O autoru:

Rade Radovanović je novinar i dramski pisac. Autor je mnogih radijskih i televizijskih emisija. Radio je na Radio Beogradu, Radio Slobodnoj Evropi, TV 5, TV Avali… Bio je dopisnik i kolumnist WDR Köln, DW, NRTV Studio 99, Al Jazeera i drugih. Jedan je od osnivača i urednika dnevnog lista DANAS. Autor je drama Original falsifikata, Leptirov san, Kosovski tribali, Mit o pobedi i scenarija za film Original falsifikata. Za sebe kaže da je “antinacionalista, antifašista i antirasista”, a u borbi protiv totalitarizma osnivao je sindikate, udruženja i stranke, te pokretao štrajkove i demonstracije.