BKC TK:U okviru “Bajramlukaka”koncert, izložbe, tribina

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona zajedno sa još sedam partnerskih institucija i organizacija, 4. i 5. maja 2022. godine priređuje prigodan bajramski program „Bajramluci“, kojim će se obilježiti jubilej 30 bajrama u nezavisnoj Bosni i Hercegovini.

U organizaciji ove manifestacije učestvuju pored Bosanskog kulturnog centra TK kao nosioca aktivnosti još i BZK Preporod, Vijeće bošnjačkih intelektualaca RO Tuzla, MDD Merhamet RC Tuzla, Medžlis islamske zajednice Tuzla, Behram-begova medresa u Tuzli, Specijalna biblioteka Behram-beg Tuzla i Institut za društvena i religijska istraživanja Tuzla.

-Sa svim organizacijama koje su dale doprinos u realizacji ovog programa, BKC ima potpisane protokole o saradnji, a ovo je prvi put da zajednički, u ovom broju i kapacitetu zajednički učestvujemo na jednom projektu. Želja nam je da publici, koja će nam se pridružiti u ova dva dana, kroz programe i umjetnički izražaj prikažemo sve ono što bajrami nose sa sobom, od duhovnog do tradicionalnog – istakao je na današnjoj press konferenciji Benjamin Bajrektarević, v.d. direktora JU BKC TK.

Centralni dio programa je Svečani bajramski koncert koji će biti održan u srijedu 4. maja u Velikoj sali BKC TK u Tuzli sa početkom u 19.30 sati.

U programu Svečanog koncerta nastupit će Nedžad Salković, Hor Behram-begove medrese, Hor Gazi Turali-beg, Senija Berberović, Jasmina Kasumović, hafizi Sead i Mirsad Mrahorović, Imran Čokić, te glumci Irfan Kasumović, Faruk Uščuplić i Hazim Mujčinović.

Isti dan će u galerijskom prostoru BKC-a biti postavljene dvije izložbe.Tako će se BZK „Preporod“ predstaviti izložbom “Ramazanije” koja obuhvata izbor od 30 antologijskih pjesama iz bošnjačkog pobožnog pjesništva.

-Radi se o Preporodovoj izložbi koja simbolično svakom pjesmom obilježava jedan dan mjeseca ramazana i siguran sam da će se odlično uklopiti u poruku koju šaljemo kroz ovaj program. Izložbu su priredili magistar filozofije Mak Tanović i magistar književnosti naroda BiH Elmir Spahić, likovni aspekt je realizirala jumjetnica Alisa Teletović, a publika u ovom dijelu BiH će je ovom prilikom moći prvi put vidjeti –istakao je Almir Omerčević, predstavnik Zajednice Općinskih društava BZK Preporod Tuzlanskog kantona.

Behram-begova medresa će izložiti likovne radove svojih učenika polaznika likovno-kaligrafske sekcije.

-Medresa je redovni učesnik bajramskih programa što kroz svoje, što kroz aktivnosti Muftijstva tuzlanskog, a veliko nam je zadovoljstvo što smo prepoznati i kao partner u jednom ovakvom programu. Ovom prilikom ćemo se predstaviti izvedbama našeg hora i kaligrafskim radovima naših učenika – rekao je Nedžad Vehabović, professor u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Nakon svečanog koncerta u galeriji BKC TK bit će organizovano bajramsko druženje zvanica, gostiju, učesnika, posjetitelja i organizaotora, uz kahvu i tradicionalne slastice iz bosanske kuhinje.

Manifestacija se završava u četvrtak 5. maja kada će u Plavoj Sali BKC-a Tuzla sa početkom u 18 sati biti održani Bajramski egleni, tribina na kojoj će o bajramima u bh. književnosti govoriti Hadžem Hajdarević, pisac i publicist, a događaj će moderirati Sead Husić, pisac i uposlenik JU Specijalna biblioteka ”Behram-beg” Tuzla.Ulaz na sve događaje slobodan, pokrovitelj manifestacije je premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, dok će Svečani koncert direktno prenositi Radio televizija Tuzlanskog kantona. /JU BKC Tuzlanskog kantona/