BKC TK:Uspjeh Šerićanki na Danima evropskog naslijeđa

-Dani evropskog naslijeđa: U BKC TK otvorena Izložba narodnih nošnji sjeveroistočne Bosne

U okviru manifestacije “Igre i običaji sjeveroistočne Bosne kao Evropsko naslijeđe” kojima devet ustanova kulture, pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona,  želi privući pažnju javnosti na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine, u Bosanskom kulturnom centru TK večeras je otvorena „Izložba narodnih nošnji sjeveroistočne Bosne“.

Izložba je jedan dva programa kojima BKC TK obilježava Dane evropskog naslijeđa.

-Naša namjera je da kroz ovu izložbu, ali i cjelokupnu manifestaciju popularizujemo narodnu nošnju i sve ono što ona nosi sa sobom. Kada je u pitanju ovaj dio Bosne i Hercegovine mislim da nismo mogli naći stučniju osobu od gospođe Sanele Čičkušuć, da nam u tome i pomogne, obzirom da se radi o edukovanoj i stručnoj osobi koja ima višegodišnje iskustvo u ovoj oblasti. Cilj cjelokupne manifestacije je da igre, običaje, pa samim tim i nošnju prikažemo kao neizostavni dio našeg identiteta – istakao je Benjamin Bajrektarević, stručni saradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu u BKC TK.

Autorica izložbe je Sanela Čičkušić, zaljubljenik u foklor, stare zanate i umjetnost.  Članica je KUD-a Modrački mornari iz Šerića (Živinice), osnivač i rukovodilac sekcije “Žene za tradiciju”.

-Izložba je nazivom usmjerena na narodne nošnje sjeveroistočne Bosne, ali moje kolege koje su dale doprinos u realizaciji izložbe i ja, nismo moglo odoliti da ne prikažemo i narodne nošnje koje imamo u svojim kolekcijama, a koje se odnose na šire područje Bosne i Hercegovine. Izložili smo kako orginalne predmete gradske i seoske nošnje, tako i replike koje smo radili u radionici sa „Ženama za tradiciju“ – istakla je Sanela Čičkušić, koja zajedno sa udruženjem i kulturno-umjentičkim društvom u kojem je aktivna, već dugo daje nesbičan doprinos na očuvanju bh. tradicije upravo kroz čuvanje i izradu narodnih nošnji.

Na izložbi koju su pripremili Sanela Čičkušić i Elmedin Omerkić, ekonom KUD „Modrački mornari“, predstavljeni su originalni primjerci i replike narodne nošnje svih naroda koji na tlu Bosne i Hercegovine žive vjekovima, kroz 33 kompleta te ukupno oko 100 predmeta iz privatnih sehara više kolekcionara.

Na otvaranju izložbe su govorili predstavnik JU BKC TK Benjamin Bajrektarević i autorica Sanela Čičkušić, a dvije sevdalinke su izveli sazlija Zamir Hadžiabdić i vokalna solistica Edhija Džinić, koji su također nastupili u narodnoj nošnji.

Otvaranju izložbe su organizovano prisustvovali učenice i učenici Behhram-begove medrese iz Tuzle i učenici United World College Mostar (UWC), koji dolaze iz svih dijelova svijeta a za koje je susret sa bh. tradicijom kroz narodne nošnje bilo posebno iskustvo.

Izložba će biti postavljena u Velikoj galeriji BKC TK do 13.10. 2023. godine.

Drugi događaj u okviru Dana evropskog naslijeđa koji realizuje JU BKC TK je Stručno-naučno savjetovanje na  temu „Igre i običaji sjeveroistočne Bosne“, koje će biti održano 13. 10. 2023. sa početkom u 15,00 sati.

Isti dan u okviru iste manifestacije u Galeriji BKC TK,  Specijalna biblioteka Behram-beg će predstaviti izložbu „Stare i rijetke knjige iz historije i etnologije u Legatu dr. Ismeta Smailovića“./JU BKC TK/