BKC:Gradska biblioteka obogatila Zavičajnu zbirku

Gradska biblioteka Živinice, iz sastava JU BKC, veliku pažnju poklanja obogaćivanju knjižnog fonda.Ono što je važno istaći jeste da je otvoren poseban kutak pod nazivom Zavičajna zbirka.

Nedavno je Gradska biblioteka obilježila 68. rođendan izložbom knjiga upravo Zavičajne zbirke.Zbirka sadrži knjige i druge pisane tragove živiničkih autora, kao i novina koje su izlazile u Živinicama i firmama ove općine.Tu su uvezana izdanja općinskog glasila 4.oktobar, te radnih kolektiva Konjuha i RMU Đurđevik /21.decembar/.

“Zahvaljujući razumjevanju iz firme Konjuh koja je u stečaju, juče smo preuzeli tri uveza lista Konjuh (1978/79,te 1980/81.i treći povez 1982/83/84.godina), tako da smo kompletirali sva tri štampana medija koja su nekada izlazila u Živinicama.Ove novine su od velikog značaja, jer obuhvataju sve važnije događaje iz grada i firmi koje su imale svoje novine.Osim novina u Gradskoj biblioteci čuvamo i monografije o Živinicama i dvije pomenute firme, tako da je to doprinos očuvanju naše kulturne baštine.Zahvaljujemo se menadžmentu Konjuha na ustupanju novina, jer će to biti od općeg dobra za sve naše građane”, rekla nam je bibliotekarka Jasmina Šabanović.

Veliki je izbor knjiga u Zavičajnoj zbirci čiji su autori Hazim Tulumović, Alija Arif Delić, Zlatko Jugović, Božo Brakić, Alija Šišić, Redžo Butković, Sead Noćajević, Mira Boro, Nedim Sejdinović, Fikreta Selimović, Ljerka Lukić,Refik Bulić,Sabit Begić, Devla Aliustić, Tomica Andrić, Mubina Moker, Nusret Mujagić, Sead Siočić, Ramo Mušić  i drugi autori./Š.G./