BKC:Književno veče za pamćenje

Večeras je u velikoj sali BKC Živinice održano književno “Veče sa Stefanom Simićem”.Sigurno je to bilo veče koje će prisutnima ostati u dugom sjećanju.Autor je recitovao, pričao, pomalo i pjevao, a u jednom trenutku javila mu se u program i Severina, popularna zvijezda estrade.

Svoju prvu knjigu „Pustite nas“ objavio je 2012. godine, a knjigu „Odjeci ljudskog“ 2013. i 2014.Objavljuje već godinama svoju poeziju i prozu na internetu, kao i zapise iz svakodnevnog života, impresije. Vremenom je njegov internet angažman prerastao u nešto mnogo šire, i sve više dobija na značaju.

Specifičnim stilom pisanja i otvorenim načinom izražavanja na nastupima privukao je pažnju u Srbiji i zemljama ex-yu, a u što smo se mogli večeras uvjeriti.

U središtu pisanja Stefana Simića je čovjek, sa svim svojim vrlinama, manama, porocima, zabludama i predrasudama. U knjizi „Odjeci ljudskog“ zastupljena je socijalno angažovana proza, poezija, ljubavne priče i lične impresije, po kojima je Simić prepoznatljiv.

Empatija koju Stefan Simić iskazuje ne ostavlja nikoga ravnodušnim, ona nas jednostavno tjera da pronađemo čovjeka u sebi, ali i u svim drugim ljudima. Mi nemamo kuda pobjeći, mi smo prirodno upućeni jedni na druge, i to je osnova ove iskrene i nadahnute proze s društvenim angažmanom i humanističkom porukom.

Stefan je imao nastupe u gotovo svim većim gradovima bivše  SFRJ, imao je književne večeri u Beogradu, Zagrebu, Splitu, Podgorici, Banja Luci, Sarajevu, Skoplju, Novom Sadu…Živinice zauzimaju posebno mjesto, gdje ga je u velikoj sali BKC dočekao veliki broj ljubitelja pisane riječi.I nije to samo bila promocija knjige Povratak čoveku, već mnogo više!

O svom radu i stvaralaštvu Stefan Simić nam je rekao:

“Pokušavam da inspirišem ljude  i zainteresujem ih za umjetnost.To je multimedijalni nastup gdje ima teatra, glume, pozorišta, dakle jedan poetski pristup.Svaki moj nastup je drugačiji i to je jedna potreba za ljudskim otvaranjem i uvijek nastojim biti drugačiji i dati sebe u pravom sjaju.Želim da se BiH čuje širom ex-Jugoslavije, već desetak godina dolazim u gradove širom BiH, koja mi je u srcu i uvijek se rado vraćam.Pošto uskoro izlazi moja nova knjiga, to će biti prilika da se ponovo vidimo”,rekao je književnik Simić, koji je večeras svojim nastupom izmamio brojne aplauze poštovalaca lijepe književne riječi./Š.G./