BKC:Održana promocija knjige “Govor srca i duše 2”

Večeras je u Plavoj sali BKC Živinice održana promocije knjige pjesama “Govor srca i duše 2”, autora dr.Edhema Muftića iz Lukavca.

Promotori na promocije knjige, mr.Munib Efendić, Mehmed Rakovac i Mihad Sakić, predstavili su najnovije djelo dr.Edhema Muftića, koji iza sebe ima preko 100 naučnih radova, 12 knjiga i dvije zbirke pjesama.

Mr.Munib Efendić, je,govoreći o zbirci pjesama, između ostalog rekao:

“Edhem je ovom fantastičnom knjigom pjesama nastavio pisati poeziju i ona je nastavak njegove prve knjige na istu temu, a sudeći prema njegovom stvarlaštvu nadamo se da će ove godine izaći i treći dio pjesama slične tematike.Čitajući pjesme zaključujem kako on vidi svoje”lutanje”poezijom.Piše o dragim i čestitim ljudima, a neki od njih više nisu među nama, ali u mislima i sjećanjima jesu.Knjiga ima 3 dijela i to o najdražim, gdje su mu pjesme o užoj rodbini, svojim najbližim, zatim o čestitim ljudima i treći dio posvetio je sevdalinkama”.

Promotor Mehmed Rakovac je istakao kako je pročitao mnogo knjiga, ali da je Edhemova posebna:

“Govor srca i duše je nešto posebno, nesvakidašnje, čisto i dok čitate kao da vidite lik o kojem govori u stihovima.Poseban atribut u knjizi je hrabrost.Svi znamo po nešto kazati o nekoj osobi, poznaniku, ali nije lako unijeti u stihove drage ljude u više od 100 likova raznih profila, koje treba istražiti i vjerno prikazati, a to Edo znalački odradi”.

Sam autor nastojao je objasniti kako je došao na ideju da piše pjesme.On je pisao stručne knjige, ali na nagovor prijatelja počeo se baviti i stihovima, a praksa je pokazala da ima puno smisla.Neke od njegovih pjesama su komponovane i izvode ih poznati interpretari narodne muzike.Pisao je o Zaimu Imamoviću, Safetu Isoviću, Halidu Bešliću i naišle su na lijep prijem.

“Pjesme su posvećene dragim osobama-čestitim ljudima, koje trajno nosim u svojim grudima.Odlučio sam da neke pjesme iz prve zbirke ponovo objavim, da sve to objedinim i ostavim pisani trag o najdražim, dragim prijatejima/prijateljicama i saradnicima.Mnogi o kojim je trebalo pisati, nisu opjevani, pa ću to u narednoj zbirci,nadam se, nastaviti”, rekao je Muftić.

Dr.Edhem Muftić je tokom radnog vijeka bio učlitelj, potom nastavnik, te profesor.Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu stekao je zvanje magistra, a poslije i doktora političkih nauka.Posljednjih 13 godina radnog vijeka proveo je na Univerzitetu u Tuzli, gdje je na više fakulteta predavao opću sociologiju, sociologiju medicine i dr./Š.G./