BKC:Promocija knjige dr.sc.Amre Imširagić

U Plavoj sali BKC Živincie održat će se promocija knjige pod nazivom “Kako smo uništili djecu 21.vijeka“,autorice dr.Amre Imširagić.Promocija će se održati 16.marta/srijeda/ sa početkom od 18 sati.

Autorica dr.sci. Amra Imširagić obećava sasvim drugačiju promociju od svih dosadašnjih kojima smo prisustvovali.

Knjiga je napisana da bi podstakla roditelje da sami uvide greške koje čine u vaspitanju djece. Potkrepljene iz svakodnevne prakse, autorice imaju za cilj da „otvore oči“, previše tolerantnih roditelja. Mi smo prosvjetne radnice, a istovremeno i roditelji koji su vaspitali i izveli na pravi put dobru i uspješnu djecu. U vaspitanju djece koristili smo autoritet koji smo sticale radom. Kada se u porodici ne zna ko je roditelj, a ko dijete, kola kreću niz brdo. Nismo koristile metode potkupljivanja djece za izvršavanje obaveza i zadataka. Nikada umjesto djece, nismo radile školske zadatke, jer su to njihove obaveze. U porodici su postojale obaveze i odgovornosti koje je svako na vrijeme odrađivao. Bile smo dosljedne u vaspitanju svoje djece. Ovo je samo mali dio onoga što ćemo prezentirati u knjizi.

Knjiga je poklon svakom roditelju ko želi shvatiti greške koje čini u vaspitanju, te onim roditeljima kojima je stalo da riješe nedoumice i probleme odgajajući djecu. Krenuli smo čistom dušom, čežnjivim srcem i otvorenim umom.

Istina je da se vaspitanje djece 21. vijeka razlikuje od vaspitanja naših generacija. Iako je novi vijek, porodica ne smije trpiti ogromne i brze promjene. Roditeljima nije lako, to znamo svi. Pri rođenju djeteta nismo dobijali nikakva upustva, ali od kada je svijeta i vijeka, u porodici su postojale tradicionalne/izvorne vrijednosti.

Dr.sc.Amra Imširagić rođena je u Tuzli. Osnovnu i srednju školu završila je takođe u Tuzli. Nakon završene srednje škole upisala je Defektološki fakultet, odsjek: Surdoaudiologija, kojeg završava prva u generaciji kao prvi diplomirani defektolog surdoaudiolog.

Nakon toga upisuje Fakultet političkih nauka u Sarajevu, odsjek Socijalni rad. Magistrirala je na temu: „Socio-epidemiološki aspekti ovisnosti o psihoaktivnim tvarima u djece i adolescenata u Tuzlanskom kantonu (1995.-2002.), te je stekla zvanje magistra socijalnog rada.

Upisuje doktorski studij na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, Odsjek za pedagogiju, a odbranom doktorske disertacije “Vršnjačko nasilje i njegove posljedice po djecu s posebnim potrebama” 2014. godine stekla je zvanje doktora pedagoških nauka.

Dr.sci.Amra Imširagić zaposlena je u JU Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora u Tuzli. Učesnik je brojnih simpozija, konferencija, okruglih stolova u zemlji i inostranstvu, kao izlagač. 2014. godine u ispred Pedagoškog zavoda i CIVITAS -a .

Autor je i predavač brojnih projekta Federalnog ministarstva obrazovanja odobrenih za obrazovanje učitelja, nastavnika, profesora iz Tuzlanskog kantona, Unsko sanskog kantona, a to je edukacija za rad s djecom oštećenog sluha, s područja Domaljevca, Orašja …

Također, autor je i predavač projekata koje je odobrilo Federalno ministarstvo obrazovanja vezano za romsku djecu i roditelje o važnosti obrazovanja. Za doprinos i pomoć udruženju “Osmijeh plus” Olovo, osvojila je Zlatnu plaketu za humanost i podršku udruženju djece s posebnim potrebama.

Dobitnik je nagrade STEP BY STEP-Sarajevo za inovativnog stručnog suradnika 2018. godine, 2019. u Beogradu, ispred organizacije ANN ex Jugoslavija, osvojila je nagradu: Najbolji nastavnik ex Jugoslavije ispred Bosne i Hercegovine.

Takođe je dobitnica nagrade za promovisanje učiteljskog stvaralaštva u radu s djecom s posebnim potrebama od ANN –a u Beogradu. Autor sam knjiga za rad s djecom sa posebnim potrebama objavljene 2014. Autor je priručnika za učitelje za rad s djecom sa posebnim potrebama u procesu uključivanja, knjiga za učenike prvih razreda s oštećenim sluhom na znakovnom jeziku. Do sada je objavila 12.knjiga, priručnika, knjigu poezije….

1. „Inkluzivni pristup u građanskom odgoju“, – priručnik za nastavnike za rad s djecom s posebnim potrebama.
2. “Riznica znanja” ,. knjiga namijenjena djeci s posebnim potrebama (razvoj pamćenja, pamćenja, motoričkih sposobnosti, razvoj govora …).
3. “Integrativna pedagogija – odgojno -obrazovni rad s djecom s posebnim potrebama”, knjiga za studente pedagoških fakulteta
4. “Učimo prirodu” – knjiga i radni listovi za rad sa učenicima oštećenog sluha,
5. “Slovarica ( Latinica i ćirilica) “na dvoručnoj abecedi za učenje prvih slova za djecu oštećenog sluha
6. Početnica (knjiga i radni listovi izrađeni prema Nastavnom planu i programu za 1. razred OŠ za učenike oštećenog sluha)
7.” Ružno pače (slikovnicana dvoručnoj abecedi za djecu,
8. “Osnove znakovnog jezika (uz knjigu je napravljen DVD radi lakšeg učenja znakovnog jezika)
9. Neverbalna komunikacija. Šta nastavnik kaže kada ništa ne kaže,
10. „Ruže u srcu“ –knjiga pjesama, MARKOS-Banja Luka, 2021.godine
11.“Kako smo uništili djecu 21. vijeka“.- knjiga namjenjenjena roditeljima. U knjizi se pravi komparacija između tradicionalnog i savremenog odgoja.

Bila je angažirana na Fakultetu u Cazinu kao profesor na više studijskih program: Edukacija i rehabilitacija, Pedagogija, Socijalni rad. Bila je mentor mnogim studentima završnih godina pri izradi diplomskih radova na odjelu: „Posebna edukacija i rehabilitacija. Autor je mnogih pjesama i dobitnik mnogih nagrada za pjesme iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sirije, Pakistana, Rumunjske …

Član je međunarodnih udruženja pjesnika diljem svijeta. Autor je brojnih znanstvenih i stručnih radova objavljenih u broju i inozemstvu (50 znanstvenih i 30 stručnih radova). Predavač je na brojnim konferencijama u zemlji i inozemstvu. Suradnik je časopisa: “Sumjeja” i “Osmjeh plus Olovo”, “Naša škola”, “Didaktički putokazi” … Dobila je brojne nagrade, zahvalnice i pohvale za svoj rad. Od oktobra 2020. godine do maja 2021. bila je direktor Centra za obrazovanje, odgoj i rehabilitaciju slušanja i govora u Tuzli.

24.10.2021. godine dobitnica je nagrade Global Teacher Award od 110 nastavnika iz svijeta. Ambasador je organizacije za promovisanje obrazovanja 21 ST DIGI SKILLZ za Bosnu i Hercegovinu. Ambasador je SDG 4 iz Indije. U januaru 2022. godine ispred organizacije 21 ST DIGI SKILLZ osvojila je nagradu za najbolji stručni rad iz oblasti inkluzivnog obrazovanja. Izlagač je na mnogobrojnim webinarima, konferecijama u cijelom svijetu. Počasni je direktor ILU univerziteta ispred Bosne i Hercegovine.

Svakako, impozantna biografija mlade autorice dr.sc.Amre Imširagić, te stoga toplo preporučujemo da dođete na promociju njene knjige “Kako smo uništili djecu 21.vijeka“, dana, 16.marta-srijeda-18 sati-Plava sala BKC Živinice.