BKC:Promocija knjige “Smrt u ogledalu”

Gradska biblioteka nastavlja s organizacijom književnih večeri.Već u četvrtak, 16.januara od 18 sati na programu je promocija knjige Smrt u ogledalu, autorice Melide Travančić.

Melida Travančić je iz Tešnja (1985), doktor humanističkih nauka iz područja književnosti; piše kratke priče, poeziju i putopise; objavila dvije knjige pjesama Ritual (2008, 2009) i Svilene plahte (2009); izabrala i priredila dvije knjige Tešanj, grade : Usmena književnost u Tešnju, Tešanj u usmenoj književnosti (2009) i Haiku grad : Tešanj u pjesmi (2010); sarađuje sa časopisima; višestruko je nagrađivana…

Širok je tematski spektar kratkih priča Melide Travančić u zbirci Smrt u ogledalu, ali ako bi se tražio neki zajednički imenitelj, onda bi to svakako bio odnos između dvoje, žene i muškarca, Nje i Njega. Taj odnos je netipičan, vrlo složen, bliži nerazumijevanju nego ljubavi, stalno na ivici incidenta, čak i sa težim posljedicama. Oni se nijemom mimikom svađaju i istovremeno vole, međusobna ljubav je ugašena, ali i dalje tinja, u nekom specifičnom obliku nepodnošenja, mržnje zapravo. Među njima tanano treperi privlačnost, ali je u nju duboko zariven nož, koji se lako može naći u jednim ili drugim grudima. Često iz odraza u ogledalima prelaze u sopstvene sjenke iz kojih čitaoca zapahnjuje ledeni dah horora. A ta ogledala su zapravo stvarni život, stvarniji od onog koji dišemo, potvrđuju da između realnosti i imaginacije i nema granice”, rekao je svojevremeno Ranko Pavlović.