BKCTK-Pripreme predstave “Ljubav Omera i Merime”

Predstava „Ljubav Omera i Merime“ koja nastaje u produkciji Pozorišta mladih Tuzle u koprodukciji s Bosanskim kulturnim centrom TK, Udruženjem „Mladi Tuzle“ Tuzla i Srednjom „Savremeno – umjetničkom školom“ Tuzla od 1. februara 2024. godine ulazi u finalnu fazu zajedničkih mizanscenskih, tehničkih i generalnih proba na velikoj sceni Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona.
Zajedničkim probama prethodno je prethodio težak, ali izuzetno kreativan i emotivan proces od 36 glumačkih, 18 plesnih, 18 pjevačkih i 16 muzičkih termina proba koje je vodio reditelj Adnan Mujkić u saradnji sa Anelom Huremović – Bošnjaković, saradnicom za songove, Enom Ovčinom, saradnicom za muziku i Ajlom Mušanović, saradnicom za plesne koreografije.
Sve pojedinačne probe su realizovane u prostorijama Srednje „Savremeno – umjetničke škole“ Tuzla (Odjeljenje za edukaciju BKC TK) i na sceni Pozorišta mladih Tuzle, a trenutno se održavaju probe i na sceni Bosanskog kulturnog centra TK, gdje će 3. marta biti i premijerno izvođenje predstave.Uporedo su u fazi pretprodukcije izrađene skice za kostime i scenografiju koje su realizovali Edina Topčagić, Amra Dedić i Hari Ejubović, a trenutno je toku faza šivenja 60 kostima i izrada scenografskih elemenata.
Pored zajedničkih proba koje okupljaju 50 glumaca, plesača, pjevača i muzičara, od 1.februara, uporedo se realizuje proces snimanja najavnog džingla u saradnji s Una Storia Studio Tuzla, dizajn i štampa promotivnih materijala koje radi Adi Atlić, te dizajn svjetla i tona kojeg realizuje Edin Dažaferović u saradnji s Mateom Marijanovićem, Zejdom Sukanovićem i Ajdinom Aldobašićem.
U sve segmente organizacije i produkcije aktivno su uključeni učenici i nastavnici Srednje „Savremeno – umjetničke škole“ Tuzla kojima je angažman u radu na predstavi dio praktične nastave iz nastavnog predmeta „Umjetnički/produkcijski projekat“.
U predstavi igraju: Kemal Fazlić, Zerina Mujkić, Remira Osmanović, Amila Beširović, Ajla Mušanović, Muhamed Delić, Melisa Smajić, Mirza Mujagić, Adi Atlić, Ermin Suljkić, Iris Stuhli, Lejla Lamija Mešanović, Tatjana Aćimović, Dalal Dea Stolica, Reina Anić, Daina Anić, Sara Miščević, Asja Bratovčić, Alema Avdibašić, Karla Šimić, Nedžma Hasanhodžić, Emina Ćosić, Lamija Redžepagić, Amar Hedžić, Dženan Zahirović, Darian Čivčić, Lana Kamberović, Irma Šiljak, Azra Nedžibović, Melisa Smajić, Tarik Dedajić, Dženita Čičkušić, Melika Bošnjić, Dani Trutović, Tarik Zenunović, Nerma Zejnilović, Noah Vuk Stolica, Amna Selimović i Lana Petrić.
Premijernim izvođenjem predstave, koja je dio obilježavanja Dana nezavisnosti u JU BKC TK, biće otvoreni „20.Dani Mladih Tuzle“ – tradicionalna manifestacija kojom se obilježava 20 godina uspješnog postojanja i rada Udruženja „Mladi Tuzle“ i Pozorišta mladih Tuzle.
O predstavi:
Kroz priču o ljubavi između mladića Omera i djevojke Merime, kao jedinom smislu življenja, predstava „Ljubav Omera i Merime“ je zapravo priča o zemlji Bosni, njenim običajima i tradiciji – često važnijim od svakog zakona, ali i ono najvažnije, priča o njenim ljudima i narodima u vrtlogu nemilosrdnih vremena.
Koncept predstave počiva na tome da grupa studenata glume zajedno sa profesorom priprema ispitnu predstavu zasnovanu na motivima balade o Omeru i Merimi. Ispitujući vrste odgoja i tipove roditeljstva na Balkanu, studenti zapravo otkrivaju duboku književnu i umjetničku vrijednost ove balade, ali i kompleksnost likova u istoj, koje uveliko oblikuje specifično mjesto i vrijeme radnje.
U komparaciji scena postavljenih od strane današnjih generacija studenata i originalno odigranih scena iz balade, na pijedestal se uzdiže specifičnost i sva ljepota, ali i tegoba glumačkog posla. Kroz uvid u različite stavove čitanja balade od strane današnje generacije i identifikaciju s likovima, publika svih uzrasta katarzično otkriva do sada neotkrivene slojeve ove, ali i svojih ličnih životnih priča.
Priča „Ljubav Omera i Merime“ priča se intrigantnom glumačkom igrom, simboličnim narativom pripovjedača, preživljenom emocijom pjevača, izvedbom žive muzike, snažnim ekspresivnim pokretima i koreografijama plesača, te specifičnom režijom Adnana Mujkića, kojem je ovo 40 – ti rediteljski poduhvat.
Termini izvođenja i rezervacije:Premijera je 3. mart 2024. godine na sceni Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona, aeprizna izvođenja: 4, 17 i 18. mart 2024. godine.
Ulaznice su u prodaji od 3. januara 2024. godine a informacije i rezervacije su moguće putem broja telefona Pozorišta mladih Tuzla: 061 365 600./JU BKC TK/