BKC:Veče sa piscem Rezakom Hukanovićem

Gradska bibliteka Živinice organizuje niz kulturnih događaja u “Oktobru-mjesecu knjige”.Tim povodom već u srijedu, 25.oktobra, održat će se u Plavoj sali od 19,30 sati Veče sa bh piscem Rezakom Hukanovićem.

Rezak Hukanović (rođen u Sanici 1. decembra 1949.) bosanskohercegovački je pisac, pjesnik, recitator i novinar. Uz novinarstvo, povremeno je radio na lokalnom radiju, a do objavljivanja knjige Deseta vrata pakla objavio je šest zbirki pjesama.

Tako je 1970-ih postavio svjetski rekord u dužini recitovanja poezije (45 sati, neprekidno i napamet) i ušao u Guinnessovu knjigu rekorda. Na početku rata u Bosni i Hercegovini bio je zarobljen i prebačen u Koncentracijski logor Omarska.

U novembru 1992. bio je oslobođen iz logora, te se sa suprugom i dva sina privremeno nastanio u Norveškoj. Iz Norveške se vratio u Prijedor i osnovao TV produkciju – NTV 101. Autor je ili koautor tekstova za mnogobrojne pjesme poput “Svako se ponekad nekome vrati” Mahira Paloša i “Mene je učilo vrijeme” Halida Muslimovića.

Napisao je slijedeća djela:
– Nemiri žute planete – poezija
– Kosa – poezija
– Susreti – omladinska poezija
– Berači zvijezda – poezija
– Deseta vrata pakla – prevođeni dokumentarni autobiografski roman, prvo reizdanje
– Pjesme ljepote i bola – poezija
– Moji susreti i druženja s poznatima – kolumne./JU BKC-Gradska biblioteka/