BKC:”Vesela školska patrola” za osnovce

Javna ustanova Bosanski kulturni centar Živinice od jutarnjih pa do popodnevnih sati bila je domaćin za osnovne škole sa područja Grada Živinice na igranje dječije edukativne predstave “Vesele školske patrole” autora Zlatka Jugovića, a reditelja Adija Glavinića.

Pored izvođenja predstave našim osnovcima upriličili smo obilazak i Gradske biblioteke Živinice, Plave sale JU BKC Živinice gdje su izloženi plakati i scenografije Gradskog pozorišta Živinice, te našu galeriju u kojoj je postavljena izložba JU Muzej Istočne Bosne Tuzla period rata 1992. – 1995.godina, koju je vodio kustos i historičar Nermin Ibrić.

Škole koje su bile gosti u našoj JU BKC Živinice su:
JU Prva osnovna škola Živinice,
JU Druga osnovna škola Živinice,
JU Osnovna škola Dubrave,
JU Osnovna škola Šerići,
JU Osnovna škola Gračanica,
JU Osnovna škola Višća,
JU Osnovna škola Đurđevik i
JU Osnovna škola Živinice Gornje,

Ranijih godina ova predstava, autora Zlatka Jugovića, izvedena je oko 150 puta u pozorištima i školama širom BiH i šire.

Glumačka ekipa Dramskog studija “Aplauz”- UG SCENA Gradskog pozorišta Živinice, za današnje nastupe, često je nagrađivana aplauzima publike.

U narednom periodu glumačka ekipa”Vesele školske patrole” nastupati će širom Tuzlanskog kantona, a u pripremi još predstava.Zahvaljujemo se prije svega menadžmentima i prosvjetnim radnicima osnovnih škola na dobroj saradnji i nadamo se da će ovakve aktivnosti za podizanje svijesti o umjetnosti i kulturi, u narednom periodu, postati tradicija i obaveza za sve nas./Tim za medije/