Centar za ples i rekreaciju slavio je PLES

Sinoć je u Centru za kulturu u Tuzli, u prostororijama Međunarodne galerije portreta bilo vrlo svečano. Centar za ples i rekreaciju obilježio je Svjetski dan plesa 29.april, i to manifestacijom pod nazivom:”PLESNO MUZIČKI RECITAL”.

Sala Međunarodne galerije portreta bila je puna posjetilaca, većinom roditelja djece koja nastupaju, poštivalaca plesa kao umjetnosti i predstavnika medija.

Sve je trajalo sat vremena, a učesnici ispred Centra za ples i rekreaciju bili su:

BALETNI STUDIO CPR,

HIP HOP NAPREDNA GRUPA CPR DANCING DOLLS, i

ODSJEK BALETA MUZIČKE ŠKOLE TUZLA I UČENICE ODSJEKA KLAVIRA.

Sve prisutne je pozdravila mala balerina, upoznala ih sa programom i pozvala da podrže male učesnike velikim aplauzom.

Djeca su uz podršku svojih instruktorica: nastavnice baleta, Željke Marinić i Irne Alić, instruktorice Napredne grupe hip hop plesa “ DANSING DOOLS” imala impresivan nastup. Bio je to praznik za oči. U svima su ti dječji nastupi izazvali nježnost, osjećaj ponosa i želje da se ta djeca nastave baviti ovim oblikom umjetnosti.

Bilo je očigledno da im ovaj nastup i podrška puno znače. Pored pozitivne treme, djeca su osjećala da su redovnim dolascima na treninge uspjela postići takve rezultate da im se organizira nastup ovakvog nivoa. To ih je ispunilo samopouzdanjem i dalo vjetar u leđa za sve buduće izazove.Odrasli su imali osjećaj da ipak na najmlađima svijet ostaje. Ulaganje u djecu se isplati jer će oni voditi neke nove generacije i pružati im istu ovakvu podršku. Bio je to lijep i optimističan osjećaj. Bilo je očito da iza ovog nastupa stoji veliki trud i rad, i instruktorica i djece, a i CPR-a.

Centar za ples i rekreaciju slavi PLES! Muzika i ples su intimno povezani. Plešimo!Dragi roditelji, podržite svoju djecu u ovim aktivnostima. Usmjerite ih na ples i uživajte u njihovom razvoju.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana plesa 29.aprila jeste da na svjetskoj razini slavimo ples kao umjetničku formu. Datum u kalendaru zabilježen je davne 1982. godine od strane UNESCO-ovog Međunarodnog odbora za ples Međunarodnog kazališnog instituta za ples (ITI), a taj dan stvoren je kao poziv ili uzbuna onima koji ga još nisu prihvatili kao jednako važnu umjetnost.

Sve aktivnosti Centra za ples i rekreaciju u aprilu mjesecu bile su usmjerene na proslavu ovog bitnog dana za sve one koji se plesom bave.Pet je razloga za slavlje ove univerzalne umjetnosti:

-Ples povezuje ljude i uči različitim kulturama
-Ples je dobar za fizičko i mentalno zdravlje
-Dio smo svjetske plesne zajednice
-Ples je univerzalni jezik

Ples proizvodi RADOST i mnoge druge benefite. On je najbolja antistresna tehnika koja nam pomaže u očuvanju psihofizičkog zdravlja./Tim za medije/