Đaci na odmoru-nastavnici na stručnom usavršavanju

U osnovnim školama nastavno osoblje zimski raspust provodi na stručnom usavršavanju, prisustvom na raznim seminarima.U međuvremenu su završeni izvještaji o radu tokom prvog polugodišta.Druga osnovna škola ima ukupno 835 učenika, razvrstanih u 36 odjeljenja.O uspjehu na polugođu više saznajemo od direktorice Šemse Džuzdanović:

„Od ukupno 835 učenika 300 je postiglo odličan uspjeh, 178 je vrlo dobrih, 132 su završili polugođe dobrim uspjehom, dok je 23 učenika bilo dovoljnog uspjeha.Ukupno je bilo i 102 učenika sa jednom ili više slabih ocjena, a 8 učenika je neocjenjeno.Srednja ocjena je 3,75.Imali smo ukupno 27.660 izostanaka, od čega 1405 neoprvdanih. Veliki broj izostanaka su prouzrokovale bolesti gripe i epidemija ospica među učenicima,kada pojedini učenici nisu dolazili u školu i po 20 dana. Da bi se smanjio broj izostanaka uvedeno je i međuodjeljensko takmičenje, tako da se svaka dva mjeseca proglašava i nagrađuje odjeljenje sa najmanjim brojem izostanaka. Uvedena su i neka Pravila kojima bi se ujednačio način pravdanja izostanaka na nivou svih škola Grada Živinice. Na sjednici Nastavničkog vijeća je dogovoreno da se posebna pažnja u drugom polugodištu posveti ovom problemu”.

Stručni organi škole ostvarili su u potpunosti svoje planirane zadatke i realizovano je više korisnih projekata:

„Veoma nam je dobra saradnja sa Vijećem roditelja, a realizacijom Bazarnog dana, krajem oktobra tekuće školske godine, prikupili smo novčana sredstva u iznosu od 6.626,50 KM, od kojih smo uradili nadstrešnicu iznad ulaza učenicima razredne nastave i još smo nabavili školsku lektiru u vrijednosti 3.276 KM.Mnogo je urađeno na uređenju školskog prostora, rad sa učenicima s poteškoćama u razvoju, bilo je više akcija humanitarnog značaja, obilježili smo značajne dođaje, te susrete sa književnicima, uspostavlili smo saradnju s drugim osnovnim školama“, istakla je direktorica Šemsa Džuzdanović.

Sve potrebne pripreme za nastavak rada u drugom polugodištu uspješno se privode kraju, a učenike i nastavno osoblje očekuju nova iskušenja i takmičenja iz nastavnih predmeta, sportu i kulturnim djelatnostima./Š.G./