Dani mimoze u Herceg Novom

mimozaU februaru je kalendarski još uvijek zima i snijeg, a mimoza je jedna od prvih cvatućih biljaka. Cvat mimoze ima specifičan miris. Osim što svojim mirisnim zlatnožutim cvjetovima unosi toplinu u domove i nagovještava skori dolazak proljeća, mimoza pročišćava jetra, jača organizam i čisti krv.

Prije 45 godina na prostorima  Herceg Novog  krenulo se sa obilježavanjem praznika mimoza, iako ta biljka je introducirana prije 300 godina na tim prostorima. Uspješno  se adaptirala i raširila  na tim područjma . Najpoznatija u tim krajevima je mimoza (Acacia dealbata) iz porodice Mimosaceae. Ima razvijen habitus, dostiže visinu i do 14 metara. Listovi su dvostruko perasti, a obrazuje žute grozdaste cvati. Podrijetlom je iz Australije, gdje je kao i u Tasmaniji samonikla i dosta rasprostranjena.U toplim dijelovima Europe, Hrvatske i Crne Gore donijeli su je pomorci sa svojih dugih prekooceanskih putovanja.

Svakog februara širi  se miris  mimoza, koji već tradicionalno privuče veliki broj ljubitelja mimoza iz čitavog svijeta. Ta jedinstvena tradicionalna manifestacija okupila je na rivijeri od Kumbora do Baošića sve one koji su istinski zaljubljenici mimoza, mažoretkinja, tromobnjera, pleh muzike, ribe i vina. Inače buket mimoza simbolizira  prijateljstvo, poštovanje, ljubav, iskrenost, ohrabrenje i sigurnost. Buketi mimoza doneseni su i u naše Živinice i podijeljeni dragim osobama, koje znaju značaj mimoza.  Miris mimoze blagotvorno djelovanje na dušu i tijelo ne samo cvjetovi već i eterično ulje mimoze./Dr.sc.Sead Noćajević/