Druga OŠ: Druženje s piscem Mehmedom Đedovićem

Još smo u oktobru, a poznato je da se tog mjeseca organizju književni susreti, promocije knjiga i drugi događaji ove umjetničke discipline. Povodom Oktobra-mjeseca knjige, danas je u Drugoj osnovnoj školi održan književni čas i druženje s piscem Mehmedom Đedovićem.

Nastavnica bosnaskog jezika, Firketa Selimović ističe da učenici ove škole vole pisani riječ, a uspješno djeluje literarna sekcija:

“Njegujemo lijepu riječ ne samo na časovima već i sekciji gdje učenici pišu pjesme, priče, a imamo i mlade recitatore, tako da smo svi rado ugostili danas pisca Mehmeda Đedovića iz obližnje Kalesije, inače dobitnika mnogih nagrada za književno stvaralaštvo. Praksa je pokazala da ono što djeca nauče u školi ostaje im za cio život, tako da mi nastojima da dobiju što kvalitetnija saznanja”.

Mehmed Đedović je zadovoljan organizacijom današnjih susreta u Drugoj osnovnoj školi, gdje je predstavio dio svog stvaralaštva, prilagođen djeci školskog uzrasta:

“Imali smo tokom oktobra mnogo susreta, promocija i druženja sa čitalačkom publikom. Radujem se svakom susretu sa učenicama, pa tako i današnjem u Drugoj osnovnoj školi. Ovdje sam imao priliku upoznati mlade pisce, koji su se takođe predstavili svojim prvim radovima. Moja je želja da tokom godine bude više kulturnih manifestacija, a ne samo tokom oktobra, koji se obilježava kao Svjetski dan knjige”, poručuje Đedović.

Današnje druženje s piscem počelo je nastupom mladih violinistica Ajlom Mujagić-VII razred i maturanticom Arnelom Paripović.Svoje radove čitali su i recitovali učenice Azra Imamović, Mahira Zahirović i Merjem Abadžić, a potom su se svojim pisanim radovima predstavili nastavnica Fikreta Selimović i pisac Mehmed Đedović, koji je nagrađivan za pripovijetke, priče, poeziju, romane i radio romane, a zastupljen je u antologijama BH proze./Š.G./