Druga OŠ:Koliko jezika znaš-toliko vrijediš

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika danas je u Drugoj osnovnoj školi održan prigodan program, posvećen ovom značajnom datumu.

O nastanku i značaju tog dana govorile su učenice Amina Bojić i Berina Fočić, pa tako saznajemo da obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika, koji se slavi 21. februara, UNESCO je proglasio 1999.godine. Generalna skupština Ujedinjenih nacija priznala je rezolucijom ovaj praznik i odredila 2008. godinu za međunarodnu godinu jezika.

Praznik je nastao na inicijativu Bangladeša (bivšeg Istočnog Pakistana). U toj državi 21. februara 1952.godine održani su protesti u organizaciji Pokreta za bengalski jezik, kada su policija i vojska ubile nekoliko studenata u Dhaki.

Međunarodni dan maternjeg jezika redovno proslavljaju zemlje članice UNESCO-a, kako bi promovirale jezičku i kulturnu raznolikost, te višejezičnost.

Današnje obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika organizovalo je Vijeće učenika i predsjednica Mirjana Tadić sa  pedagogicom Mirelom Nurkić. Ovom prigodom nam je profesorica engelskog jezika Mirjana Tadić kazala:

“Nizom kulturnih sadaržaja obilježili smo ovaj značajan datum kada je riječ o maternjem jeziku.Učestvovali su učenici svih razreda, dakle od I do IX razreda i svi su pokazali šta znaju iz muzike, recitovanja, drame, te ostalih sadržaja iz ove oblasti.Učenici su na raznim jezicima govorili one osnovne poruke, tako da “koliko jezika znaš-toliko vrijediš”!

Bitno je još istaći da su na današnje obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika pozvane i nastavnice maternjeg jezika koje su iz ove škole ranijih godina ispraćene u penziju, te je to bila prilika da se podsjete na svoja bogata saznanja iz dugog perioda dok su radile u školstvu./Š.G./