Gradsko pozorište:Uspješan start s Ružnim pačetom

“Nekada, u davna vremena, u jednome prekrasnom malenom zaseoku pokraj kućice uz sami potok živjela je mama patka. Već je izvjesno vrijeme ležala na svojim jajima i isčekivala malene pačiće. Napokon je dočekala i taj dan kada su pačići provirili svoje kljunove i ugledali svijet oko sebe. Bio je to njezin najsretniji dan u životu. Napokon je dočekala da se pačići izlegnu.

Ipak, iz jednog jajeta nije provirio kljun. Jednostavno to jaje nije pucalo i mama patka se jako zabrinula.Nakon par dana jaje je počelo pucati, a mama patka nije mogla sakriti oduševljenje. Kada se i posljednji pačić napokon izlegao mama je ostala u čudu. Pačić je bio drugačiji od svih ostalih prekrasnih pačića. Glas mu je bio kreštav, perje sivo i bio je velik u odnosu na druge. Mama patka je mislila da s njim nešto nije u redu. Čak je pomislila kako joj je netko podmetnuo pureće jaje”…

Tako počinje priča o Ružnom pačetu, napisanom prije 200 godina i nakon tih dugih godina”Pače”stiže na scenu Gradskog pozorišta Živinice.Režiser Adi Glavinić o premijernom nastupu kaže:

“Nakon dugog vrijednog rada, krunisali smo naš proces premijernim izvođenjem predstave za roditelje i uže članove porodice.Priča Ružnog pačeta, koja je napisana prije gotovo 200 godina, danas je više nego ikada, aktuelna. Važno je prenijeti poruku da prava ljepota dolazi iznutra, kako dječici tako i odraslima.

Kroz dijalog u rimi, ples i klasičnu muziku šaljemo poruku mira, različitosti, promovišemo najdivnija djela kompozitora kao što stu Mozart, Čajkovski, Bokerini, Elgara, Offenbacha i mnogih drugih.Preponosan na moju dječicu koja su predivno odigrali i pokazali na čemu smo to mukotrpno radili”, kaže zadovoljni Adi.

Ističe kako je zadovoljan što je premijera naišla na veliku podršku publike, te da trud nije bio uzaludan:

“Reakcije roditelja su divne i mnogo nam je drago što smo opravdali njihovo povjerenje u nas i naš Dramski studio. Imati priliku da radiš sa ovakvom djecom je zaista jedna velika privilegija.Zahvaljujem se Suadu Avdagiću, Mariji i Moniki Tadić na predivnim kostimima, kolegi Emiru Ibrahimoviću što me sve vrijeme bodrio, Amri Dedić na scenografiji, Šejli Džindo na fotografijama i Adnanu Džekiću na snimanju predstave”.

Svi čekamo popušptanje mjera koje su na snazi s obzirom na pandemiju COVID-19, te se nadamo da će publika uskoro imati priliku uživati u ovoj divnoj predstavi./Tim za medije/