JU BKC: Godina uspješnih rezultata

Kulturna dešavanja tokom minule godine zaslužuju najbolju ocjenu.Gotovo svaki mjesec bilo je raznih događaja, koji su privlačili pažnju sugrađana svih uzrasta.Pozorišne predstave, koncerti, izložbe, radionice i drugi sadržaji obogatili su godinu iza nas.

Direktor JU BKC Živinice zadovoljan je postignutim rezultatima, a najavljuje još više događaja:

” BKC Živinice je završio jednu od najuspješnijih godina u kulturološkom, ali i u finansijskom smislu.Ponosni smo na Drugi festival umjetnosti za djecu, u okviru kojeg je otvoren i Dječiji odjel biblioteke, zatim na Festival srednjoškolskog dramskog stvaralastva BiH, potom “Oktobar-mjesec knjige”, Treću teatarsku reviju “Četvrtkom u pozorište” i “Dane dijaspore”.Posebno mi je drago što su prošlu godinu obilježili i projekti prekogranične saradnje- Savršen kroj, koncert Srđana Marjanovića, koncert Hayd gudačkog orkestra, Haos Animatori, U ime oca… i mnogi drugi”.

Gradska biblioteka je, nakon mnogo godina, pokrenula izdavačku djelatnost, “Zbirka poezije živiničkih pjesnika”. Na osnovu pomenute Zborke pjesama održan je muzičko scenski performans Noć poezije- Dar ljubavi.

“Trudili smo se da promoviramo suštinske vrijednosti umjetnosti, a ne da se bavimo komercijalnim šundom i kičem, u čemu smo u potpunosti uspjeli. Zahvaljujuci prof. Seadu Siočiću i grupi entuzijasta ponovo smo pokrenuli Gradski mješoviti hor. Nakon kratkog predaha vraćamo se sa novim, zanimljivim projektima, a što će biti pravo osvježenje za našu kulturnu scenu”, ističe direktor Krivalić.

Osim sredstava lokalne zajednice, veliki kulturni iskorak BKC Živinice prepoznat je i od strane Federalnog i Kantonalnog ministarstva kulture, Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Fondacijama za izdavaštvo i bibliotečku djelatnost, BH Pošti, BH Telecomu i Turističkoj zajednici TK, koji su podržali napore menadžmenta BKC Živinice, te finansijski pomogli pomenute kuturne projekte.