JU BKC: Obilježili Dan dječije knjige

U svijetu se od 1967. godine 2. aprila proslavlja Međunarodni dan dječje knjige. Na taj dan je 1805. rođen je Hans Kristijan Andersen, danski književnik i proslavljeni pisac za djecu.

Međunarodni dan dječje književnosti se proslavlja sa ciljem da se promoviše dječija književnost i čitanje, kao i da se skrene pažnja javnosti na potrebe najmlađih čitalaca.Upravo time su se vodili u JU BKC Živinice, koji su organizovali svečano otvaranje Odjeljenja za djecu pri Gradskoj biblioteci.Na otvaranju odjljenja za djecu prisutnima se obratila Amra Razić-Mujezinović, bibliotekar ove javne ustanmove:

“Mi smo upriličili otvaranje Odjeljenja za djecu u okviru Drugog festivala umjetnosti za djecu.Trudimo se izaći u susret djeci i ovo je jedan lijep prostor gdje mladi uvijek mogu doći između 7,30 do 15,30 sati, te se tako družiti s knjigama primjerenim njihovom uzrastu.Ovdje ćemo, osim čitanja knjiga, organizovati razne kreativne radionice i na taj način privući njihovu pažnju da se bave korisnim sadržajima”.

Nakon što se otvorilo Odjeljenje za djecu, kulturni program obilježavanja 2.aprila, Međunarodnog dana dječije knjige, u Plavoj sali BKC, svoje stihove iz knjiga čitali su pisci Devla Aliustić i Mehmed Đedović.

“Na ovaj dan djeca treba intenzivnije da se bave knjigom, pričaju, pripovjedaju i da se upoznaju sa živim piscima.U BiH postoji tradicija pisanja lijepih bajki, koje su uz rame svjetskim bajkama.Prošle godine je objavljeno nekoliko naslova BH bajki.Dobro je djecu od malih nogu navikavati na tu vrstu stvaralaštva”, rekao nam je književnik Mehmed Đedović.

Derva Aliustić rado piše za djecu, a to je počela još kao učiteljica:

“Uvijek volim družiti se sa djecom, a ovo danas je posebno značajno.Roditeljima treba da je obaveza još i prije vrtića da djeci čitaju prikladne knjige, jer se knjigom najboje vaspitava.Kroz knjigu se mijenja karakter ljudi-čitalaca”.

I tako, dva lijepa događaja, otvaranje Odjeljenja biblioteke za djecu, književni susreti i treći događaj, gostovanje mostarskog lutkarskog pozorišta od 18 sati, upotpunit će sadržaje drugog dana “Drugog festivala umjetnosti za djecu”./Š.G./