JU BKC: Veče sa Sidranom

Naš poznati pisac Abdulah Sidran gostovao je večeras u BKC Živinice, gdje ga je dočekao veliki broj poštovalaca.Uvijek rado viđen gost , ustvari, osjećao se kao domaćin.Voditeljica programa, profesorica Amra Razić Mujezinović je u kratkim crtama najavila velikog stvaraoca, pisca, pjesnika, scenaristu…

Sidran je pisac rijetke dramatičnosti i eminentne vizealnosti, gotovo, pa, u svim etapama svoga književnoga djelovanja.Sidran je javnosti poznat po scenarijima za filmove: Sjećaš li se Dolly Bell i Otac na službenom putu.Sidran je mnoge stihove napisao o tome kako je on običan čovjek. U njegovoj se poeziji pojavljuje strah od laganja i veličanja emocija. Zbog toga i potiskuje rimu, jer je ona umjetni govor. U Sidranovoj je poeziji rima ipak prisutna, ali skrivena od prvog čitanja. Sidran je pjesnik koji traži dijalog pa u svojoj poeziji zamišlja sugovornika, bilo stvarnog ili izmišljenoga kojem poručuje svoje stihove, a tu je riječ o priopćavajućoj poeziji.

Sidran je objavio nekoliko zbirki pjesama, među njima Sahbazu i Sarajevsku zbirku, a tokom rata je napisao pjesme – Planet Sarajevo i Zašto tone Venecija, koje nadilaze granice svijeta i vremena u kojem su nastale.

Sidrana se može slušati dok priča i kad ste tužni, neispavani, gladni…njegove riječi i kazivanja nadahnjuju.Rijetko zanimljiva književna pojava koja je i večeras oduševila prisutne.Druženje prođe za tren, konstatovali su mnogi na kraju, a kraj se završavao potpisom na svoja djela.

Na Večeri sa Sidranom bila je prilika da se dodjele nagrade učesnicima na raspisani javni konkurs u povodu Dana državnosti BiH.