Jubilej:Uskoro “Muzička sehara-poklon našem gradu”

-Koncert Gradskog mješovitog hora Živinice sa gostima, povodom obilježavanja 40 godina horskog pjevanja

Otvorimo seharu uspomena i sjećanja i poklonimo ih našem gradu.Prije ravno 40 godina, na inicijativu Centra za kulturu i informisanje Živinice i kapetana Branislava Stanojkovića – Baneta, formiran je Gradski hor Živinice.

U kratkom vremenu našli su se tu: Zuhra, Merka,Koviljka, Melka, Dragica, Ljerka, Snježa, Ljubica, Mirsada, Alma, Lutvija, Rada, Slavinka, Goca, Nevenka, Zumra, Lidija, Begajeta, Ditka, Bahra, Ana, Džemka, Asima, Mitka, Murisa, Agata, Džana i drugi.Naši tenori i basi: Zlatko, Alsad, Fahro, Ilija, Sumo, Slavko , Mato, Nenad, Dževad, Alija i Enver – Šeki, zaslužili su svi da ih spomenemo.

Posebno treba istaći Berberović Envera-Šekija, koji je od prvog do posljednjeg nastupa sve snimao i fotografisao. Njegovom zaslugom punili smo ovu seharu, koju danas otvaramo i poklanjamo našem gradu.

Gradski hor pod dirigentskom palicom Branislava-Baneta nastupao je na obilježavanju važnih datuma opštine i za svoju aktivnost dobija najdraže priznanje Plaketu opštine Živinice i istovremeno zvaničan naziv i amblem.Gradski hor svake godine uzima učešće na smotri „ Mladost u riječi, pjesmi i vještini“, kao i na smotri horova u Tuzli, Sarajevu, Jablanici, Mostaru, Kraljevu, Prijedoru, Titogradu, Prištini i Skoplju.

Gradski hor Živinice prestaje sa radom 1990.godine, zbog smrti Branislava Stanojkovića Baneta.

Sehara sjećanja i uspomena na hor se zatvara, ali kao zlatna nit nastavlja se tradicija horskog pjevanja u Živinicama.Nakon 20 godina, na inicijativu profesora Elvedina Muminovića – Dine, organizuje se Gradski mješoviti hor koji broji oko 60 članova.

Na takmičenju „Majske muzičke svečanosti“ u Bijeljini hor osvaja treću nagradu.Od 2012. godine do 2016. godine, Gradski mješoviti hor vodi profesor Mensur Glavić-Menso, koji s horom pravi zapažene rezultate na takmičenju horova u Velikoj Kladuši i Tuholjskim Toplicama.

Gradski mješoviti hor prestaje sa radom, pravi pauzu od tri godine, a onda ponovo na inicijativu nekoliko članova hora, ponovo u oktobru 2019. godine formira se Gradski mješoviti hor, kao sekcija BKC-a Živinice.

Gradski hor pod dirigentskom palicom Maestra Seada Siočića, postigao je zapažene rezultate. Za nepune dvije godine, hor je imao preko 30 nastupa u Gradu Živinice, Gradu Tuzla, Kalesija i dr. Zbog otežanih uslova, usljed pandemije , Gradski hor nije nastupao u drugim gradovima, mada smo imali poziv iz Republike Turske, iz opravdanih razloga ( finansije ) nismo mogli otići u Tursku.

U povodu jubileja 40 godine horskog pjevanja u Živinicama, hor će nastupiti na manifestaciji zajedno sa horovima iz drugih gradova Bosne i Hercegovine.Posebno se zahvaljujemo na nesebičnoj pomoći Gradonačelnika Samira Kamenjakovića, njegovih saradnika, Turističkoj zajednici TK, Fondaciji za mizičke scenske i likovne umjetnosti Sarajevo te nekoliko sponzora.

Ne zatvaramo seharu iz koje izlaze note i muzika, nego je dopunjavamo daljim uspjesima onih koji vole i cijene horsko pjevanje./Tim za medije/