Kalesija:Održana promicija knjiga Mirsada Mustafića

Sinoć je u Bosanskom kulturnom centru Kalesija održana promocija dva književna djela profesora Mirsada Mustafića i to: zbirka pripovijedaka “Užičanka Emina” i roman “Ne osvrći se Lajla”.

Promotori pomenutih književnih djela bili su prof. Larisa Ćustendil i prof. dr. Izet Šabotić.

Prof.Mirsad Mustafić je plodni stvaralac u oblasti književnosti i do sada je iz štampe izašlo 18 knjiga različitog sadržaja, od čega 16 romana i 6 zbirki pripovjedaka.

Knjiga “Užičanka Emina” osamnaesto je po redu literarno djelo Mirsada Mustafića. Riječ je o zbirci pripovjedaka kojih je ukupno dvadeset i jedna. Svaka od njih posvećena je na neobičan način ljudima i događajima iz Srebrenice, bilo da su ovi događaji vezani za razdoblje sredine 19 stoljeća, kada se zbog ubrzanog slabljenja Osmanske države događa prvi značajniji progon muslimana, odnosno Bošnjaka iz Srbije,a koji su na različite načine vezani za Srebrenicu ili njenu okolinu ili pak o neposrednom posljednjem ratu – agresiji koja nas je zadesila 1992.godine.

Drugo promovisano djelo je „Ne osvrći se Lajla“. Narator se javlja u liku novinara i srednjoškolca – maturanta Mirnesa, kojeg rat zatiče u Srebrenici i koji se s majkom bori s predratnim ranama gubitka oca i rasipanja porodice. Sestre su udate a stariji brat Kerim, na vojnoj školi. U ratnoj Srebrenici Mirnes će upoznati Lajlu, koja mu daje nadu i vjeru u život i poticaj borbe za njega.

Linearno kazivanje predočava jednu životnu dramu, moguće sudbine nekolicine od hiljada ljudi koji su prošli teret dešavanja ratnih godina u Srebrenici.

U narednom periodu prof.Mirsad Mustafić održat će još nekoliko promocija svojih najnovijih djela širom BiH./Edhem Selimović/