Knjiga.ba: Mjesec knjige nudi nove naslove

Svaki mjesec u godini je praznik knjige, ali oktobar posebno. Zato smo za vas iz naše ponude izdvojili neke od naslova koji bi vas mogli zanimati.

Elizabeth Gilbert – Grad za djevojke

Iz pera autorice bestselera „Jedi, moli, voli“ i „Potpis na svim stvarima“, stiže romaneskna delicija o glamuru, seksu i avanturama, o mladoj ženi koja otkriva kako ne morate biti dobra djevojka da biste bili dobra osoba.

Godina je 1940, a devetnaestogodišnja Vivian Morris upravo je izbačena s prve godine studija na Vassaru. Njeni dobrostojeći roditelji šalju je u New York da živi s tetkom Peg, vlasnicom kičastog, oronulog pozorišta Lily na Manhattanu, gdje će upoznati čitav univerzum nekonvencionalnih i harizmatičnih likova – šou-gerle koje interesuje samo dobar provod, seksipilnog glumca, prefinjene slavne glumice, pisca srcolomca, strogu upraviteljicu pozorišta. Ali kada greška koju Vivian napravi u privatnom životu uzrokuje profesionalni skandal, njen novootkriveni svijet okreće se naglavačke.Međutim, naposljetku joj to pomaže da shvati kakav život želi – i kakva sloboda je potrebna da bi ga imala.

Lamija Begagić – Bolji mi

„Lamija Begagić od svoje prve knjige piše o likovima koji smo svi mi, i svako od nas pomalo. U svojoj trećoj zbirci priča nas odvodi u svet o kome naša savremena književnost koja uporno robuje patrijarhatu ne piše – u svet roditeljstva, istopolne ljubavi i svih prepreka koje su pred njom, u svet građanskog bunta i letargije, rada u inostranstvu i nostalgije, bolesti i strahova, u teme koje čine našu svakidašnjicu, a ipak izostaju iz dominantnog diskursa. Ovo je pre svega knjiga o ženama koje se ne predaju, uprkos svemu, i ovo je knjiga koja nas makar dok je čitamo poziva da budemo bolji mi.“ ( Ana Pejović )

Jahina Guzelj – Zulejha otvara oči

Zima 1930. U malom tatarskom selu Zulejhinog muža, pod optužbom da je kulak, nemilosrdno ubijaju komunisti, a nju prognaju u nepoznato. Teško putovanje do obala živopisne, ali okrutne rijeke Angare, na kojem će biti prisiljena prilagoditi se surovim uslovima života u zajednici neobičnih likova ― na čelu sa komandantom Ignatovom, ubicom svog muža, promijenit će život ove zelenooke Tatarke.

Naslanjajući se na bogatu tatarsku mitologiju i legende, Guzelj Jahina kroz priču o sudbini jedne žene pripovijeda o snažnoj volji za životom, hrabrosti i žrtvi koju smo spremni podnijeti za najbliže.

Za još više zanimljivih naslova posjetite našu knjižaru na adresi Knjiga.ba