Knjiga.ba: Preporučujemo roman „Momci iz Nikla“

Izuzetna priča o upornosti, dostojanstvu i iskupljenju iz pera dvostrukog dobitnika Pulicerove nagrade.Zasnovan na stvarnim događajima iz muške škole koja je na Floridi postojala više od stotinu godina i zatvorena je tek 2011. godine, roman Momci iz Nikla je priča o instituciji koja navodno prevaspitava loše momke u fine mladiće. I stoga bi to u teoriji trebalo da bude dobro mjesto za Elvuda, crnog dječka koji je uhvaćen dok se, na putu ka fakultetu, vozio u kolima za koja nije znao da su ukradena. Ali ono što se zbiva na Niklovoj akademiji nije ni nalik njenoj slici u javnosti, a Elvud će, ma koliki idealista i optimista bio, ubrzo shvatiti da mu je život krenuo po zlu. Na svoju sreću, upoznaje Tarnera, koji ne dijeli njegov optimizam i koji će mu pomoći da opstane i preživi na Niklovoj akademiji. Ipak, ono što će Elvud tamo doživjeti zauvijek će ga obilježiti.

Smješten u šezdesete godine prošlog vijeka, u vrijeme rasne segregacije na američkom Jugu, roman Momci iz Nikla je uzbudljiv, provokativan i snažan prikaz rasizma i neravnopravnosti, koji su i danas prisutni u Americi, a čije se postojanje ignoriše.

O autoru: Colson Whitehead rođen je 1969. Odrastao je na Menhetnu. Po završetku studija na Harvardu počinje da radi u magazinu Village Voice, gdje piše kritike o televizijskom programu, knjigama i muzici. Njegov prvi roman, The Intuitionist , odbilo je dvadeset pet izdavača prije nego što je objavljen. Bio je u najužem izboru za prestižnu PEN/Hemingvej nagradu. Uslijedili su romani John Henry Days (2001), Apex Hides the Hurt (2006), Sag Harbor (2009), Zone One (2011), kao i dva djela iz oblasti publicistike The Colossus of New York (2003) i The Noble Hustle: Poker, Beef Jerky & Death (2014).

Roman Podzemna željeznica objavljen je u ljeto 2016. Dobitnik je Pulicerove nagrade, National Book Award i Karnegijeve medalje za fikciju. Njegov posljednji roman Momci iz Nikla objavljen je 2019. Dobitnik je Kirkusove nagrade. Za ovaj roman mu je u maju 2020. godine dodijeljena Pulicerova nagrada po drugi put, što ga čini tek četvrtim autorom u historiji ove nagrade koji je dva puta trijumfovao u kategoriji fikcije. Njegove recenzije i eseji pojavljuju se u velikom broju publikacija. Dobitnik je Makarturove i Gugenhajmove stipendije, stipendije Kalmanovog centra, Dos Pasosove i Vajtingove nagrade. Predavao je na Prinstonu, Bruklinskom i Hanter koledžu, univerzitetima u Hjustonu i Njujorku, Kolumbiji, Veslijanu. Živi i stvara u Njujorku.

Za još više zanimljivih naslova posjetite našu online knjižaru na adresi Knjiga.ba