Knjiga.ba: Roman „Ne dam te“ najtraženiji u junu

Jedna od najpoznatijih spisateljica koja nam dolazi iz Srbije, Vesna Dedić sa svojim novim romanom „Ne dam te“ odmah je po objavljivanju ovoga djela, zasjela na tron najtraženijih naslova u našoj knjižari.

Inače u centru radnje ovog romana je Dunja Vukasanović, najpopularnija pop pjevačica na prostorima bivše Jugoslavije, odrasla je u vili na Dorćolu kao kćerka jedinica ugledne beogrdske porodice i ubjeđena je da je ljubav kada ne zamjeramo jedno drugom ono što nas razlikuje, a obožavamo ono što nas spaja. U trenutku kada se upušta u romansu sa sedam godina mlađim muškarcem koji je odrastao u svijetu potpuno drugačijem od njenog, počinje da vjeruje da ljepota i seks omamljuju, ali da zbog dobrote nekog ne možeš da odeš. Erotska privlačnost, tajna šifra x111 i potreba da onoga do kog joj je stalo zaštiti od svojih slabosti I i loših osobina uvlače je u ljubavnu priču predodređenu sticajem tragičnih okolnosti razloga za kraj.

U melodrami “Ne dam te… kraj je kad ja kažem”, koja se dešava u Srbiji od ljeta 1995. do proljeća 2020. godine, čitalac prati Dunju kroz periode poslovnih padova i veličanstvenih uspjeha, koji uvijek zavise od toga da li je muškarcu kojeg voli dopustila da joj odredi koliko će trenutaka sreće imati.

Dunja Vuksanović se u romanu Ne dam te bori s nevjericom kada shvati da je najbolja prijateljica obmanjuje, suočava se sa sterilitetom, smrću roditelja i ljubavnim lomovima kada muškarci koje voli prolaze kroz poslovna i životna razočaranja, mijenjaju se i pokušavaju i nju da promjene. Čitalac prati Dunjine trenutke sreće na crvenom tepihu i najljepšim plažama svijeta, koji su nemjerljivi onim što osjeća na običnom drvenom čamcu kraj Dunava, gdje se, i kada je kraj neminovan, kune u početak i odlaže tugu.

Inače naša „top lista“ za mjesec juni izgleda ovako:

  1. Ne dam te
  2. Razvijte svoj mozak
  3. Tvoj sin Huckleberry Finn
  4. Institut
  5. Žrtva 2.117
  6. Medicina Poslanika Muhammeda – Savremeni pristup
  7. Da vam Minka nešto kaže
  8. Okruženi idiotima – Fenomenalan vodič za razumevanje onih koje je teško razumeti
  9. Sretna žena
  10. Nigdje, niotkuda

PREPORUČUJEMO

Bekim Sejranović – Nigdje, niotkuda

Glavni junak prvog romana Bekima Sejranovića čitav svoj život provodi u lutanju, poput nekakvog savremenog Odiseja. Nakon detinjstva u Bosni, prelazi u Rijeku gde provodi buntovničke srednjoškolske godine, da bi ga ratni vihor odnio u Norvešku. Tamo u egzilu, prinuđen je na novi početak.

No korjeni su prejaki i stalno ga vuku nazad, ali ona zemlja za kojom pati više nije ista. Stranac u Norveškoj, ali i u bivšoj Jugoslaviji, pripovjedač biva osuđen na lutanje meridijanima, onim geografskim i onim unutrašnjim, u vječitoj potrazi za izgubljenom zemljom i izgubljenim godinama.
Ali nije ovo samo puka autobiografija jednog nevoljnog apatrida. Pred sobom imamo i filigranski ispletenu povjest XX vijeka ovih prostora, koju autor ispisuje kroz priču o historiji svoje porodice. Lutanja, izbjeglištva, egzil… kao usud jednog podneblja i pokretač vječitog počinjanja iznova kojemu se kraj ne nazire.

Briljantan prvenac jednog od najtalentovanijih bosanskih pisaca i vjerovatno najsvježiji književni glas još od pojave Miljenka Jergovića. Zasluženo ovjenčan prestižnom regionalnom nagradom Meša Selimović (u konkurenciji Arsenijevića, Pištala i Albaharija), Sejranović je došavši niotkuda osvojio naklonost publike i kritike ovom knjigom.

Za još više zanimljivih naslova posjetite našu online knjižaru na adresi Knjiga.ba