KUD Živinice:Uspjeli festivalski dani

Članovi KUD Živinice su nakon uspjele turneje i učešća na XVII Internacionalnom Folklor Festivalu u Velesu-Makedonija,od 6.do 9.jula, stigli u svoj grad puni lijepih ustisaka.Svoje utiske iznijela nam je članica ove uspjele družine Kristina Ljubas, inače od naredne školske godine maturantica IT Gimnazije Živinice:

“S ponosom mogu da kažem da je naš KUD Živinice boravio u Makedoniji 3 dana i da smo postigli veliki uspjeh. Naš KUD se predstavio prvu noć sa “Muslimanskim igrama”, dok smo se drugu noć predstavili sa “Cigankom” i “Prvom Bosnom”. Na ovom internacionalnom festivalu pored KUD “Živinice”, predstavila su se KUD-a koja dolaze iz Hrvatske, Srbije, Bugarske, Turske, Slovačke i Makedonije. Svi smo pokazali svoju tradiciju i nošnju koju smo predstavili sa ponosom. Bilo je ovo jedno jako lijepo putovanje sa kojeg smo ponijeli mnogo lijepih uspomena i vjerujemo da će ih biti još mnogo. Uvijek se rado vraćamo na ovakva druženja gdje imamo priliku da upoznamo običaje i kulturu drugih država kroz igru i pjesmu i da ostvarimo nova prijateljstva”.

KUD Živinice u svom članstvu dugi niz godina okuplja mnogo mladih i talentovanih ljubitelja folkora, koji promovišu naš grad širom BiH i inozemstva, a tako je bilo proteklih dana i u Makedoniji./Š.G./