Kultura: Susret s dječijim piscima

U okviru Festivala “Vezeni most”, u velikoj Sali BKC Živinice gostovali su dječiji pisci Fuad Tabak i Zejćir Hasić, te glumica Ermina Nišić. Popularni pisci, u otovorenom razgovoru, postavljenim pitanjima i uspješnim odgovorima očarali su djecu.Njihova djela predstavili su na popularan način i tako ih približili učenicima, kako bi ih bolje razumjeli.

Bard dječije književnosti kod nas Zejćir Haisić, ima istančan sluh za svoju publiku, koji se ne može replicirati ako ne izađe iz dobrote i čistote duha, odnosno razumijevanja djece. Piše poeziju, prozu i dramske tekstove. Do sada je objavio više knjiga za djecu , kao “Praviš se važan”, “Ljubav i ljubav i ljubav” , ali je pisao i za odrasle.

Za pisca Fuada Tabaka ponovni susret s djecom protekao je u obostrano korisnim razmjenama pitanja i odgovora, a  glumica Ermina Nišić sve je to protkala čitanjem zanimljivih tekstova.Govorili su djeci kroz bajku o ljepoti prirode, šuma , livada , kako se u bajci razgovara s cvijetom, jer je to sve samo u bajkama moguće, a na kraju zaključuju kako to priordu boli pošto u njoj ima puno smeća! Naravno, sve je to na bajkovit način približeno djeci-školarcima.Pisci su djecu nagradili svojim knjigama, tako što su svoje naslove poklonili Gradskoj biblioteci, te će imati priliku da ih čitaju.

Glumica Ermina Nišić prvi puta učestvuje na Festivalu Vezeni most i o svojim utiscima kaže:

“Bila sam, osim Tuzle,u Zivinicama i Kiseljaku.Sretna sam što mi je pružena prilika da pratim Festival i naravno da budem i učesnik.Ono što me posebno raduje je to što vidim s koliko ljubavi sve ovo prate,nama najvažniji,naša mlada publika,naš smisao života,dječica.

U Živinicamo smo uživali dodatno,pošto su djeca bila aktivna i rado su se uključivali u razgovor sa piscima.Ovaj vid edukacije mladih ljudi treba da traje i ne smije se dozvoliti da se ugasi.Ulaganje u kulturu je veoma važno i na tome se ne bi trebalo štedjeti.Hvala vam svima,sjajni ste domaćini.Iskreno se nadam da se ovim povodom vidimo 2020”, rekla nam je pozanata glumica Ermina Nišić, koja uskoro izdaje iz štampe svoj književni prvjenac.

Direktor i glumac JU BKC Živinice Elmir Krivalić zadovoljan je današnjim Vezenim mostom i pažnjom učenika koji su bili prisutni:

„Zahvaljujem se JU Prvoj osnovnoj školi, Drugoj osnovnoj školi, Mješovitoj srednjoj školi i ostalim ljubiteljima lijepe pisane riječi, a ova je baš bila lijepa , zajedno smo se družili s našim poznatim piscima i sigurno će to naši učenici i drugi posjetioci dugo pomtiti“./Š.G./