Kultura u doba Corone, mnoštvo kulturnih događaja u godini iza nas

Uprkos pandemiji Corona virusom i mnoštvom zabrana za javna okupljanja, godinu iza nas su obilježili značajni umjetnički, ali i infrastrukturni projekti iz oblasti kulture u našem gradu.

Za naš portal govori direktor JU BKC Živinice Elmir Krivalić, koji ističe da Corona virus nije spriječila koncerte, predstave, radionice, festivale i revije u Živinicama, te da su svi događaji realizirani u skladu sa epidemiološkim mjerama.

“Posebno mi je drago da smo uspjeli realizovati značajnu teatarsku reviju bh. pozorišta “Četvrtkom u pozorište” u okviru koje je publika mogla, osim u predstavama, uživati i u umjetničkim koncertima, a posebno zadovoljstvo je da nam je po prvi put u Živinicama gostovao dio ansambla Opere i Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.” istako je Krivalić, te dodaje da je ponosan na, ništa manje, značajan projekat za naš grad ” Treći festival umjetnosti za djecu, Živinice 2020″ koji je organizovan u decembru mjesecu”.

Šta posebno ističete kada je u pitanju poboljšanje uslova za odvijanje kulturnih događaja?

“Ponosan sam na sve projekte koje smo uradili u prošloj godini, zbog njihovog kvaliteta, ali i zbog toga što su realizovani u izuzetno teško vrijeme za našu djelatnost, jer su zbog epidemije Covid 19 uslijedile mnoge zabrane okupljanja i obustave rada institucija kulture. Međutim, u vrijeme strogih zabrana, mi smo radili na infrastrukturnim projektima, tako da smo u prošloj godini, zahvaljujući Gradonačelniku i Vladi FBiH dobili najsavremeniju ljetnu scenu u našoj zemlji, uredili i rekonstruisali Veliku salu BKC-a, ali i uredili krov koji je prokišnjavao. Uporedo s tim uspjeli smo nastaviti sa izdavačkom djelatnošću u našoj biblioteci koja je izdala Zbirku priča i igrokaza za djecu, koja će uskoro biti na CD-u, za slijepu i slabovidnu djecu, CD-ove ćemo podijeliti školama, bibliotekama i udruženjima, a projekat realizujemo zahvaljujući Fondaciji za izdavaštvo”, rekao je Krivalić i posebno naglasio da se obnova i modernizacija određenih sadržaja nastavlja:

“Posebnu zahvalnost zbog čega kultura nije klonula u doba Corone dugujemo Gradonačelniku Živinica Samiru Kamenjakoviću, koji je podržao sve naše projekte, te obezbijedio sredstva za najsavremeniju svjetlo i ton opremu, koja će ovih dana stići u naše prostorije. Svakako zahvalnost dugujemo i finansijerima koji su podržali naše projekte, a to su Fonacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, Fondacija za izdavašvo i bibliotečku djelatnost, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Vlada FBiH i Vlada TK, te našem partneru mikrokreditnoj organizaciji EKI.”, ističe direktor, kojeg ovih dana gledamo kao glumca u reklamnom spotu “Budimo pametni” u borbi protiv Corona virusa, a podržanog od strane Vlade Ujedinjenog kraljevstva”, rekao nam je Elmir Krivalić-direktor ju BKC Živinice.