Kultura:Međunarodna likovna kolonija u Baricama

Od 10.maja u Baricama se održava 3.po redu Likovna kolonija “Puzića kuća” Živinice.Likovna kolonija traje još sutra , a ispraćaj umjetnika obavit će se u subotu.

Međunarodna Likovna kolonija održava se u organizaciji familije Puzić.U autotohnoj, istorijskoj i intimnoj atmosferi, umjetnicima je omogućen kreativan rad, inspirisan bosanskim ambijentom.Ovdje su stigli umjetnici iz Rusije,Grčke,Hrvatske, Crne Gore i domaćina iz BiH.Jedan od domaćina je i Esad Puzić, koji je zadovoljan odzivom umjetnika i kaže:

“Imamo ovoga puta 13 umjetnika koji u prelijepom ambijentu stvaraju svoja nova likovna djela.Sve smo pripremili što treba da se osjećaju lijepo, druže i stvaraju svoja djela.Zadovoljan sam i činjenicom da se to sve dešava ovdje u Baricama, našoj porodičnoj kući, koja nas podsjeća na davna vremana kada smo odrastali s našim komšijama”.

Repija je slikar tzv.sarajevske škole , ali odavno živini u Berlinu.Već 35 godina slika i stvara nova djela:

“Ja sam rodom iz Bihaća, ali sam dugo živio u Sarajevu, imam privantu galeriju u Piranu.Učestvujem na mnogim kolonijama, a jedna od njih je Srebrenik, gdje rado dolazim.Bavim se slikarstvom 35 godina.U Tuzli sam nagrađen za rad minijature učesnika iz dijaspore i to mi je lijapa uspomena”.

Nermin Čamdžić je iz Banovića, sa adresom stanovanja u Gradačcu, gdje predaje likovni odgoj:

“Redovno izlažem svoja djela na međunarodnim manifestacijama, dobitnik sam više nagrada.U Barice rado dolazim, sve je lijepo organizovano, a poseban ton daje ova stara bosanska kuća porodice Puzić”.

Nina Kraus Grgić je došla iz Osijeka, o svom stvaralaštvu kaže:

“Zadnjih 10 godina ozbiljno se bavim likovnom umjetnošću i za to vrijeme učesnik sam mnogih zajedničkih izložbi.U Baricama je poseban osjećaj slikati u dvorištu stare bosanske kuće”.

Tuzlak Fikret Ibričić ne propušta dolazak na likovnu koloniju u Barice:

“Počeo sam se baviti slikarstvom još u osnovnoj školi, tako da imam dugu stvaralačku tradiciji, poput ove stare bosnaske kuće porodice Puzić, tako da mi se sve poklopilo kako treba.Imao sam do sada 25 samostalnih izložbi i oko 50 zajedničkih, tako da sam više puta nagrađivan,što je za mene bio veliki podstrek za dalje umjetničko stvaralaštvo”.

Svi današnji umjetnici hvale dobre domaćine Puziće, kao i mještane koji dolaze da vide kako nastaju umjetnička djela.

Na kraju kažimo još i to da će Mirsad Puzić večeras od 18 sati imati promociju knjige Moj put u BKC Živinice.Ovo djelo kazuje šta je sve radio i kako je i na koju stranu vodio životni put Baričanina Mirsada, koji je postigao velike biznis rezultate radeći u Njemačkoj!/Š.Gadžo/