Kultura:Trojka koja stvara umjetnička djela

Sestre Belma i Zerina Bajrić su još u osnovnoj školi zapazile svoj umjetnički talenat za stvaranje lijepih slika, pa su tada objavljivale radove u dječijim novinama, a i učestvovale na raznim takmičenja, te su i nagrade stizale.

” Međutim, to tada nismo shvatale na taj način i nismo dalje unapređivale i razvijale taj svoj talenat za likovnu umjetnost. Tako smo nakon osnovne škole prestale i potpuno zanemarile taj hobi,jer smo se počele baviti sportom, tj.odbojkom, što nas je zaokupiralo skoro do kraja fakulteta.Sestra Zerina je završila Mašinski fakultet u Tuzli, sada je na završetku master studija u Gracu, dok sam ja završila Fakultet farmacije u Tuzli”, kaže nam Belma.

Prije dvije godine sestra Zerina je odlučila ponovo da se oproba u slikanju, te je tad krenula i sa prvom slikom na platnu, sa profesionalnim bojama.

“Ta sestrina odluka je potaklo i motivisalo mene i našu dugogodišnju prijateljicu Dinu Leković, pa smo počele nas tri zajedno da izrađujemo slike, jer je očigledno bilo da sve tri imamo taj talenat, kojem je napokon došlo vrijeme da mu se posvetimo.

Nakon naslikanih par slika, odlučile smo da podijelimo to javno,te smo napravile i našu zvaničnu stranicu na Facebook-u i Instagramu pod nazivom“ppf_art”. Stranica postoji već godinui po dana i na njoj se mogu naći umjetničke slike raznih motiva, većinom u akrilnoj tehnici, ali neke urađene i sa uljanim bojama”.

Prema riječima Zerine motivi za slikanje su različiti, ponekad zavise od trenutnog raspoloženja:

“Posebno nas inspiriše slikanje prirode, krajolika, pejzaža, ali i apstraktnih motiva, što zavisi od našeg raspoloženja i motivacije u datom trenutku. Među slikama se može naći i po koji portret, koji je uglavnom urađen po narudžbi. Težimo da slikamo slike prema raznim ukusima, ali i vlastitom, od tradiconalnog do modernog. Posebno nam je drago kada čujemo da javnost sa oduševljenjem prati naš rad. Dobili smo mnogo pozitivnih kometara,te zbog toga težimo i u budućnosti da usavršavamo razne tehnike slikanja i izrađivanja umjetničkih djela, a možda nekada i otvorimo nasu galeriju, gdje bi bila izložena sva naša umjetnička djela”, objašnjava nam Zerina Bajrić.

Nedavno su se ove tri talentovane umjetnice oprobale i u slikanju murala, što je posljednjih godina sve prisutnije u gradovima širom svijeta.Trenutno rade i izrađuju unikatna djela i slike koristeći tehniku epoksi smola, a sigurno je da će u dogledno vrijeme njihov talenat imati još širi opus./Š.G./