Medicinska škola kao uzor drugim školama TK

Srednja medicinska škola u Tuzli je četverogodišnja škola sa dugom historijom postojanja. Medicinska škola priprema učenike za nastavak obrazovanja na višim i visokoškolskim institucijama i osposobljava ih za neposredan rad u zdravstvenim institucijama.

Škola je podijeljena na smjerove: medicinska sestra tehničar, pedijatrijski tehničar, ginekološko-akušerska sestra tehničar, farmaceutski tehničar, fizioterapeutski tehničar i stomatološka sestra tehničar.

Interes mladih za upis u Medicinsku školu svake godine je sve veći pa je ove školske godine u prve razrede upisano 317 učenika koji su podijeljeni u jedanaest odjeljenja a ukupan broj učenika koji pohađaju ovu školu je 1180. Pored redovne nastave, u školi se odvija i obrazovanje odraslih i vanrednih kandidata.

Pandemija korona virusa je primorala škole da svoj dosadašnji način rada izmijene u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama što iziskuje velik napor i trud učenika, nastavnog osoblja ali i menadžmenta škole.

„Pojava korona virusa značila je da naši nastavnici moraju biti na raspolaganju učenicima, njihovim roditeljima i menadžmentu škole. Oni su prethodnih mjeseci profesionalno odradili veliki dio posla u teškim uslovima i uvijek su maksimalno posvećeni da sve obaveze izvršavaju bez problema i na vrijeme.“ – kaže direktor škole Abid Begović.

Svako odjeljenje u školi je podijeljeno na dvije grupe kako bi smanjili mogućnost prenošenja virusa i omogućili poštovanje propisanih mjera. Polovina odjeljenja sedmicu dana ide na nastavu te nastavno gradivo prelazi na ubrzan način a narednih sedam dana ostaju kod kuće i rade na proširivanju stečenog znanja. Učenje kod kuće podrazumijeva da učenici dobijaju zadatke koji se postavljaju na online platformu i pri njihovom narednom dolasku u školu izvještavaju profesore o izvršenju svojih zadataka.

„Trenutno u školi nema prenosa virusa i jako nam je drago zbog toga jer se svi maksimalno trude da i pored otežanog rada i učenja ispoštuju sve naložene higijensko-epidemiološke mjere.“ – rekla je pomoćnica direktora Duška Tarade.

Učenici poštuju date mjere, na odmorima ne napuštaju učionice, nose maske i drže međusobnu distancu. Zahvaljujući saradnji sa firmom „Book“ koja u školi drži kuhinju, učenici i profesori ne moraju napuštati prostorije škole kako bi kupili hranu.

Naredbom ministarstva obrazovanja i nauke škole imaju restriktivno polje djelovanja kada je u pitanju odgojno-obrazovni rad u školi. Praktična nastava se ne odvija na isti način kao prethodnih godina kada su učenici za usvajanje praktičnog znanja odlazili u Dom zdravlja i na Univerzitetski – klinički centar Tuzla. Sva predviđena praktična nastava se izvodi u kabinetima zdravstvene njege u cilju očuvanja sigurnosti i zdravlja učenika.

„Dio aktivnosti kao što su kulturna i javna djelatnost škole, saradnja sa drugim institucijama iz vladinog i nevladinog sektora trenutno se realizira putem zvanične Facebook stranice Medicinske škole u Tuzli. Pozivamo roditelje i učenike da prate aktivnosti na našoj zvaničnoj Facebook stranici jer ono najljepše što škola može ponuditi u ovim okolnostima mi publikujemo upravo tamo.“ – naveo je pedagog škole Mirza Jahić.

Kulturna i javna aktivnost koju učenici realiziraju u školi sprovodi se kroz online priredbe, online događaje, obilježavanje važnih datuma te se na taj način se razvija svijest učenika i omogućava njihovo komuniciranje sa lokalnom zajednicom.Iako je prethodnih mjeseci sve usporeno na globalnom nivou, menadžment Medicinske škole je za kratko vrijeme uspio realizovati nekoliko važnih projekata kako bi omogućili bolji i uspješniji rad.

„Od juna smo dosta novčanih sredstava uložili u uređenje školskih učionica, fiskulturne sala i adaptacije mokrih čvorova.“- ističe direktor Begović u razgovoru za Glas TK. „Realizovali smo nekoliko projekata, obnovili stolariju u novom objektu i osposobili pet učionica adekvatnom opremom kako bi profesori mogli kvalitetnije izvoditi nastavu.“ – dodaje on.

U narednom periodu planirani su projekti uređenja svlačionica, uvođenja vode u ove prostorije, pokrivanje ulaza škole kako bi učenicima bilo lakše čekati kada su padavine ili hladno vrijeme, ali i sada kada je jako važno održavati distancu i izbjegavati gužvu dok se učenici pregledaju pri ulasku u školu. Jedan od ciljeva koji u Medicinskoj školi u Tuzli žele ostvariti do početka naredne školske godine je opremanje kabineta za stomatološku praksu.

„Naša škola kao odgojno-obrazovna ustanova je prezadovoljna učenicima, njihovom odgovornošću i zrelošću.“ – naglašava pedagog Jahić. „Oni su naš ponos te upravo zbog toga se maksimalno trudimo uvijek im izaći u susret i stvoriti najbolje uslove da njihov boravak u školi bude plodonosan i koristan. Također, roditelji kroz individualni ali i kolektivni angažman u školi daju ogroman doprinos u povećanju kvaliteta rada škole. Vijeće roditelja svojim aktivnostima igra značajnu ulogu u stvaranju zavidnih uslova kakve mi sada imamo u školi i kojima se zaista možemo pohvaliti.“ – dodao je za kraj razgovora./Dejla Bajrić/