Međunarodni dan obrazovanja-24.januar

U vrijeme dok je kod nas zimski školski raspust obilježava se Međunarodni dan obrazovanja-24. januara i posvećen je jačanju uloge obrazovanja za uspostavljanje globalnog mira, razvoja i napretka.

Svrha obilježavanja obrazovanja na međunarodnom nivou je usmjeravanje pažnje vladama i narodima na dostupnost obrazovanja kao sredstva za izlazak iz siromaštva.Prema istraživanjima, danas u svijetu 258 miliona djece i mladih još uvijek ne pohađa školu; 617 miliona djece i adolescenata ne zna čitati i baviti se osnovnom matematikom; manje od 40% djevojčica u subsaharskoj Africi završi nižu srednju školu, a oko četiri miliona djece i omladine izbjeglica je van škole.

Obrazovanje je ljudsko pravo, javno dobro i javna odgovornost.Ove, kao i prethodne godine, obrazovanje u svijetu se susreće s najvećim globalnim problemom pandemije COVID-19, pa će na tu temu biti organizovano niz edukacija.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, povodom Međunarodnog dana obrazovanja, upućuje čestitku svim građanima, posebno prosvjetnim radnicima, učenicima i studentima, školskim i akademskim menadžmentima, ministarstvima obrazovanja, pedagoškim zavodima, nevladinom obrazovnom sektoru, te svim učesnicima u obrazovno-odgojnom procesu.

U ovom vremenu pandemije, obrazovanje je izloženo mnogim promjenama, od zaštite učesnika u obrazovno-odgojnom procesu do načina i modela izvođenja nastave, komunikacije i validacije. Zato je sad vrijeme da se kontinuirano jača saradnja i solidarnost kako bi se obrazovanje stavilo u središte oporavka i prevazišle prepreke njegove dostupnosti.