Muzika:Obilježeno 40 godina rada Gradskog hora

Veličanstvenim koncertom u velikoj sali BKC obilježeno je 40 godina horskog pjevanja Gradskog mješovitog hora Živinice.Nikada se nije okupilo toliko horova i voklanih grupa na jednom programu našeg grada, izuzev nekadašnjih takmičenja učenika osnovnih škola u horskom muziciranju.Nakon što je čestitao četiri decenije uspješnog rada GMH Živinice, zamjenik gradonačelnika Suvad Butković je svečano otvorio manifestaciju horskog pjevanja.

Pjesmom Kad ja pođoh na Bembašu, u izvođenju domaćih i gostujućih horova, počeo je program pod naslovom “Muzička sehara poklon našem gradu”, koji je najavio glumac i voditelj programa Emir Ibrahimović.Podsjetio je na početke i prve nastupe hora koji je imao zapažene nastupe širom bivše Jugoslavije.

Prvi dirigent bio je Branislav Bane Stanojković, a među prvima u horu su pjevali Zuhra, Merka,Koviljka, Melka, Dragica, Ljerka, Snježa, Ljubica, Mirsada, Alma, Lutvija, Rada, Slavinka, Goca, Nevenka, Zumra, Lidija, Begajeta, Ditka, Bahra, Ana, Džemka, Asima, Mitka, Murisa, Agata, Džana, Zlatko, Alsad, Fahro, Ilija, Sumo, Slavko , Mato, Nenad, Dževad, Alija i Enver – Šeki, zaslužili su svi da ih spomenemo.

Posebno treba istaći Berberović Envera-Šekija, koji je od prvog do posljednjeg nastupa sve snimao i fotografisao. Njegovom zaslugom punili smo ovu seharu, koju danas otvaramo, podsjetio je Emir Ibrahimović.Nakon izvođenja prve zajedničke kompozicije odata je počast minutom ćutnje prvom dirigentu Branislavu Stanojkoviću, nakon čije smrti je jedno vrijeme hor prestao s radom.

Divno veče horske muzike uljepšali su svojim nastupima, osim domaćina Gradskog mješovitog hora i Vokalne grupe Libero, još Mješoviti hor Preporod Brčko, sarajevski Seljo, Ženski vokalni ansambl Iskre iz Tuzle, te Vokalni ansambl Bugojno.Prilikom nastupa Gradskog mješovitog hora Živinice na mjestu dirigenta smjenjivali su se Sead Siočić i Mensur Glavić, sadašnji i raniji dirigent hora.

Gostujući horovi nagrađeni su zahvalnicama, bilo je još nagrada u vidu zahvalnica i priznanja istaknutim članovima, kao i Enveru Berberoviću Šekiju za njegovo veliko djelo.Gradski mješoviti hor odao je priznanje svim organizacijama i pojedincima koji im pružaju podršku u radu.

GMH Živinice se zahvalio za nesebičnu pomoć gradonačelniku Samiru Kamenjakoviću, Turističkoj zajednici TK, Fondaciji za muzičke scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, te nekoliko sponzora koji su pomagali rad hora u Živinicama.

I tako, nakon veoma uspjele večeri horskog pjevanja, sehara nije zatvorena nego ostaje da se dopunjava daljim uspjesima onih koji vole i cijene horsko pjevanje./Š.G./