Muzika:Sjećanje na Namika Tarabića-tvorac hitova

Kladanj ne zaboravlja svoje istaknute sugrađane koji su pronijeli slavu ovog grada podno Konjuh planine.Takav je bio i Namik Tarabić-Kladnjak, koji je tokom dugog niza godina stvorio niz hitova najpopularnijih estradnih umjetnika bivše SFRJ.Povodom prve godišnjice smrti ovog umjetnika pisane riječi, u Kladnju je održana manifestacija sjećanja, kada su pjevani hitovi ovog istaknutog umjetnika.

Još 1968. godine Namik je otišao u Zagreb u kojem je živio i stvarao preko 35 godina, te ostvario zavidnu karijeru pišući hitove za najpopularnije izvođače bivše države.Prva u nizu uspješnica bila je pjesma “Jesen u vrtu mom”, koju je komponovao Đorđe Novković, a otpjevala Lidija Percan.Osim s Novkovićem, Tarabić je sarađivao i s drugim značajnim hrvatskim skladateljima popularne muzike: Đelom Jusićem, Zrinkom Tutićem i Raymondom Ruićem.

Neki od njegovih najvećih hitova su: Još i danas teku suze, Sve su se laste vratile s juga, Huanita, Jedan mladić živi sam, Tiho, tiho moje srce.

Njegove stihove pjevali su Mišo Kovač, Tomislav Ivčić, Doris Dragović, Vlado Kalember, Nedžad Salković, Džo Maričić Maki, Dalibor Brun i mnogi drugi.Njegovi hitovi oživljeni su u njegovom Kladnju, na otvorenoj sceni, te se time dokazalo da će ovaj istaknuti tekstopisac vječno živjeti./Fuad Berkovac/

Poslušajmo samo jedan od hitova našeg Namika u izvođenju neprevaziđenog Miše Kovača