Nagrade: Nedim Sivčević najbolji nastavnik ex YU

Prva međunarodna konferencija Asocijacije najboljih nastavnika bivše Jugoslavije održana je od 1. do 3. marta 2019. godine u Skoplju. Ova Asocijacija je formirana od visokokvalitetnih lidera iz obrazovanja spremnih da oko sebe okupe sve entuzijaste i učiteljske lidere iz svih država sa prostora bivše Jugoslavije, spremnih da zajedničkim snagama afirmišu i motivišu najbolje nastavnike da mijenjaju sliku obrazovanja u ovom dijelu svijeta.

Na ovoj manifestaciji nagrađeno je više prosvjetnih radnika, a titulom najboljeg nastavnika bivše Jugoslavije okitio se i naš sugrađanin Nedim Sivčević.Profesor Nedim predaje tehnički odgoj u osnovnim školama Mejdan Tuzla, Husino i Druga OŠ Živinice. Tokom 30 godina bavljenja prosvjetarskim radom nepunu deceniju bio je direktor Osnovne škole Husino.

Najbolji Nastavnici Ex Jugoslavije je profesionalna porodica svih nastavnika koji ispunjavaju kriterijume pomoću kojih se vrši selekcija u cilju stvaranja prestižne organizacije, a kako je postao najbolji i kako se biraju najbolji prosvjetari profesor Nedim kaže:

“Ukoliko ispunjavate 10 od ukupno 27 kriterijuma, jedan ste od ravnopravnih članova asocijacije i stičete pravo da kroz aktivnu saradnju sa najboljim nastavnicima regiona jačate svoje kompetencije. Ukoliko ispunjavte 15 od ukupno 27 kriterijuma, jedan ste od članova asocijacije i stičete pravo na zvanje “Najbolji Nastavnik Ex Jugoslavije”. Ukoliko ispunjavate 20 od ukupno 27 kriterijuma, jedan ste od počasnih članova asocijacije i pored prava na zvanje “Najbolji nastavnik Ex Jugoslavije”, stičete i titulu “Zvijezda obrazovanja Ex Jugoslavije”, što je eto meni pošlo za rukom da budem proglašen za najboljeg”, rekao nam je Nedim Sivčević.

Odmah po dobitku visokog priznanja upriličen je prijem za profesora Nedima u Vladi TK, o čemu kaže:

“Baš sam bio prijatno iznenađen kada me je na prijem pozvao ministar obrazovanja u Vladi TK Zlatan Muratović, sa saradnicima-Fikretom Vrtagićem i Jasminkom Kurević, koji su mi čestitali na priznanju i poželjeli još mnogo uspjeha.Ja ću svakako nastaviti onako kako sam i naučio, tj.činiti sve za dobrobit naših mladih, kako bi bili što bolje obrazovani i pomoći im u njihovom životnom pravilnom odrastanju”.

Direktorica Druge osnovne škole Besima Jagodić je čestitala kolegi na visokom priznanju i rekla je:

“Bilo je divno biti gost na pomenutoj konferenciji koja okuplja najbolje nastavnike bivše nam zajedničke države. Nama je posebna čast, da od tri škole u kojima Nedim radi, jedna je i naša škola, gdje on postiže zapažene rezultate. Mi smo boravak u Skoplju iskoristili za razmjenu iskustava sa tamošnjim osnovnim školama u Makedoniji, tako da smo uspostavili saradnju sa OŠ”Dimitar Miladinov” u Skoplju.Bio je dirljiv početak konferencije, koji je počeo himnom ovih susreta “Zemljo moja” Ismete Dervoz”, rekla nam je direktorica Besima.

Za dobitak visokog priznaja najbojeg prosvjetara bivše Jugosalvije Nedim Sivčević je realizovao mnoge korisne projekte, objavio više stručnih tema u prosvjetnoj periodici, zatim je postigao velike rezulatet na edukativnom planu s mladima, promicao je obrazovanje u medijima, posebno na internetu, tako da je to sve prevagnulo u korist proglašenja za najbojeg nastavnika ex Jugoslavije.Čestitamo”/Š.G./