Obilježen Internacionalni dan harmonikaša

Svi imamo svoj dan, pa tako svoj dan imaju i harmonikaši, a to je 6.maj, kada je Bosna i Hercegovina proslavila Internacionalni dan harmonike proglašen od strane UNESCO-a.

U prostorijama Bošnjačkog instituta održana je Svečana skupština prvog BH udruženja akordeonista BArte, na kojoj je učešće uzelo preko 40 profesora harmonike iz cijele BiH.

Na Skupštini su predstavljeni ciljevi Udruženja, koji se ogledaju u ujedinjenju bh. akordeonista i razvoju bh. akordeonizma stvaralaštva. Također, prezentovane su i planirane aktivnosti Udruženja koje podrazumijevaju aktivnu koncertnu djelatnost na području BiH, organizaciju prvog državnog BH takmičenja akordeonista, te edukacijske programe namijenjene akordeonistima i pedagozima.

Nakon Skupštine, uslijedila je proslava 06.maja na najljepši način, izuzetnim koncertnim predstavljanjem 30 mladih bosanskohercegovačkih akordeonista, iz 7 BH gradova koji su prezentovali rad 20 klasa profesora harmonike.

Učešće na proslavi Dana harmonikaša uzeli su i živinički harmonikaši iz Osnovne muzičke škole, koje je predvodio profesor Haris Muminović i koji su pobrali mnogo aplauza za uspješan nastup.