Održana promicija sportskih knjiga Esada Kurtagića

Večeras je na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport u Tuzli održana promocija dvije rukometne knjige bivšeg igrača i trenera RK Konjuh Živinice Esada Kurtagića. Knjige nose nazive “Rukometni priručnik” i “Enciklopedija rukometnih vježbi”.

Sportsko promotivno veče pred velikim brojem bivših i sadašnjih rukometaša i sportskih stručnjaka otvorio je predsjednik RK Konjuh Živincie Almir Šahinpašić, koji je podsjetio prisutne na bogatu rukometnu karijeru Esada Kurtagića:

“Esad Kurtagić je rukometnu karijeru započeo u Slobodi iz Tuzle, a trenersku u Konjuhu, pa smo zato večeras zajednički domaćini promociji knjiga. Esad Kurtagić, rukometaš Slobode i Krivaje, reprezentativac Jugoslavije, njemački internacionalac, koji je svoje dugogodišnje trenersko iskustvo kalio u Živinicama, Kataru, Emiratima, Gummersbachu, svim selekcijama reprezentacije BiH, trener je koji sigurno ima šta reći i zato je to napisao u svojim knjigama.Kurtagić je dao veliki doprinos razoju rukometnog sporta u Živinicama, kada je svojevremeno doveo ekipu Konjuha u Drugu ligu SFRJ”.

Promotori knjiga Esada Kurtagića bili su dr.Brano Mikić, profesor Fakulteta za tjelesni odgoj i sport i bivši rukometaš i trener Zdenko Antonić.

“Izuzetna mi je čast večeras biti promotor knjiga tako izvanrednom igraču, treneru, sportisti i čovjeku kakav je Esad Kurtagić. U svom Rukometnom priručniku Kurtagić daje pet poglavlja:Rukomet za djecu i mlade juče, danas, sutra, Svestrani razvoj motorike, Igrati i učiti sa početnicima, Treniranje i igranje sa napredovanjem i Djecu odgovorno učiti i vaspitavati.

Prva dva poglavlja se stavljaju u prvi plan. Djeca su se prije samostalno bavila sportom i to je davalo osnovu za dobre rezultate. Danas nemamo adekvatnu zamjenu za bavljenje sportom, kao što je nekada bilo, pošto su djeca danas više vezana za moderne tehnologije i teško će naći svoje mjesto u sportu. Kurtagić zato daje određene upute sa naglaskom na potrebu motoričkih aktivnosti, gdje traži usklađen odnos između zahtjeva trenera i obaveza igrača, gdje trenerova želja za brzim uspjehom može biti mač sa dvije oštrice. Rukometu kod nas je potreban organizovaniji pristup, moramo uvesti kampove, jer toga više nema, a znamo od kolike je važnosti to za razvoj rukometnog sporta”, rekao je Mikić.

Esadove knjige značajan doprinos unapređenju rukometa

Rukometni stručnjak Zdenko Antonić je takođe biranim riječima izrazio zadovoljstvo što su se kod nas pojavile dvije važne knjige, od posebnog značaja za trenere rukometne igre.

“Trenerski poziv je sve manje cijenjen, niko ga ne poštuje, ali kada sam pročitao ove dvije knjige optimizam mi je porastao. Kurtagić na lijep način pokazuje put trenerima, kako da svoj posao stručno urade i tu je njihov neprocjenjivi značaj. Radio sam 10 godina u Italiji ali još nisam naišao na ovako kvalitetnu knjigu”, rekao je Antonić.

Autor knjiga Esad Kurtagić je govorio o svom sportskom usponu, karijeri trenera i potrebi da o tome izda knjige:

“Ja sam u saradnji sa Rukometnim savezom BiH jedno vrijeme bio angažovan da držim seminare za trenere, na koje je dolazilo i preko 150 stručnjaka iz svih naših krajeva. Ubrzo sam shvatio kako im je potrebna knjiga da bi uspješno obavljali svoj trenerski posao.Bila mi je želja da izdam knjigu u kojoj će moći naučiti sve što sam godinama postizao kao igrač i trener i da bi oni poslije kada budu polagali za trenere stekli odgovarajuću licencu za obavljanje trenerskog posla. Tako je knjiga ugledala svjetlost dana, mada je RSBiH odustao od svog učešća na izdavanju knjige, iako smo zajednički ušli u projekat. Ipak, ova knjiga je po uzoru na zemlje razvijenog rukometnog sporta i ona će sigurno dobro doći budućim, a i sadašnjim trenerima rukometnog sporta”, rekao je Kurtagić.

Inače, svoju prvu knjigu Kurtagić je izdao još 1998.godine, što je ustvari prvi dio Enciklopedije rukometnih vježbi, što je bila njegova želja da pomogne svima koji se žele baviti ovim zanimljivim sportom.

“Sve onoi što sam vidio i mislio da je zanimljivo bilježio sam i crtao i na treninzima primjenjivao. Kada sam počinjao kao trener bilo je malo literature, ali danas je stanje mnogo bolje, pa sam i ja dao svoj doprinos tome. Knjige, osim tekstualnog dijela, imaju preko 1,5 hiljadu fotografija i isto toliko raznih crteža, sve u interesu što potpunije prezentracije građe za rukometne trenere”, istakao je Kurtagić.

Učesnici promocije rukometnih knjiga Esada Kurtagića odali  su priznanjem ovom stručnjaku, za sve ono što je postigao na terenu i u stvaranje knjiga koje će dobro poslužiti budućim genracijama. Čestitke i zahvalnost uputili su sportski radnici i bivši rukometaši Sead Ribić, Vladimir Jović, Mato Đaković, Igor Jovanović, Salim Mulahasanović, Berislav Braco Tadić, Ibro Hamidović, Meho Obralić  i dr./Š.G./