Održana promocija knjige pjesama dr.Edhema Muftića

Večeras je u Centru za kulturu  u Lukavcu održana promocije knjige pjesama Govor duše i srca, autora dr.Edhema Muftića.

“Pjesme su posvećene dragim osobama-čestitim ljudima, koje trajno nosim u svojim grudima.Neki od njih nisu više među nama, ali su sjećanja snažna i neizbrisiva.Odlučio sam da neke pjesme iz prve zbirke ponovo objavim, da sve to objedinim i ostavim pisani trag o najdražim, dragim prijatejima/prijateljicama i saradnicima.Mnogi o kojim je trebalo pisati, nisu opjevani, pa ću to u narednoj zbirci,nadam se, nastaviti”, rekao je Muftić na promociji svoje druge po redu zbirke pjesama Govor srca i duše .

Knjiga pjesama sadrži tri ciklusa, o najdražim, o čestitim ljudima, te sevdalijama i sevdalinci, uz podsjećanje da su neke od njih izvodili poznati umjetnici estrade.

Direktorica lukavačkog Centra za kulturu Amra Đozić je istakla u svom obraćanju da promocija Edine knjige pjesama nije mogla doći u ljepšem trenutku-pred “Oktobar-mjesec knjige”.

Promotori na promocije knjige, Munib Efendić i Mihad Sakić, biranim riječima su predstavili najnovije djelo dr.Edhema Muftića, koji iza sebe ima preko 100 naučnih radova, 8 knjiga i dvije zbirke pjesama.

“S obzirom na teme i motive koje je crpio, saznajemo koliko je pjesnik poznavao ljude oko sebe,koliko je razumio život uopće i ljude u njemu.Tako je druga cjelina u ciklusu dragim i čestitim ljudima posvećena dragim osobama koje je poznavao, s kojima se družio, koje je volio, jednostavno ljudima koji su ostavili trag u vremenu i prostoru.U svim tim pjesmama pjesnik za naslov uzima ime tih ljudi, bilo da su oni članovi porodice, dragi prijatelji, književnici, profesori, umjetnici, humanisti…ili mali obični ljudi.Čitamo li pažljivo Edine pjesme, shavtit ćemo da nema velike razlike između pjesama o porodici, prijateljima, domovini, prirodi i slično”, istaknuto je na promociji Edine knjige pjesama Govor srca i duše.

U pjesmama je sve stvarnost.Čovjekoljubivost i rodoljubivost izvire iz svake pjesme, izlilo se na sva vremena i sve oblike života.To je pjesnik koji kroz život ide raširenih ruku i otvorena srca.

Dr.Edhem Muftić je tokom radnog vijeka bio učlitelj, potom nastavnik, te profesor.Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu stekao je zvanje magistra, a poslije i doktora političkih nauka.Posljednjih 13 godina radnog vijeka proveo je na Univerzitetu u Tuzli, gdje je na više fakulteta predavao opću sociologiju, sociologiju medicine i dr./Š.G./