Održana promocija knjige”“Turizam i procesi upravljanja”

Plava sala BKC Živinice često je mjesto promocije knjiga raznih sadržaja, pa je tako sinoć održana promocija knjige doc.dr.sc.Merime Aljić pod naslovom “Turizam i procesi upravljanja”.

Moderator promocije bio je glumac Elmir Krivalić, promotori su bili prof.dr.sc.Kadrija Hodžić, dr.sc.Semir Ahmetbegović, prof.dr. Ermina Mustafić i prof.dr. Ismet Kalić.Umjetnička podrška bilo je Udruženje sazlija Sevdah, a bogat ketering je djelo Udruženja žena Devetak.

Dr.Merime Aljić je istakla da je knjigu pisala u formi edukativnog i obrazovnog sadržaja pod naslovom “Turizam i procesi upravljanja”, što je teorijski i analitički okvir za sveobuhvatno razumjevanje fenomena turizma, njegovih glavnih odrednica i njegovih razvojnih perfomansi, sa posebnim fokusom na instituciona razvojnim determinantama ekonomije turizma u BiH.

“Knjiga je posložena od teoretskog dijela, uz zakonsku legislative koja sa propisima utiče na afirmaciju privrednog subjekta posebno u turizmu, za turizam u BIH .Za turizam u BiH su potrebni strateški dokumenti, insitucije koje će se baviti turizmom i finansijska sredstva. BiH ima fenomenalne resurse , nema dobru legislativu , a pored toga moramo imati i finasijske podsticaje za ljude koji se žele baviti turizmom , kako bi mogli raditi na kontinuitetu , kako bi nastavili razvoj turizma na ovim prostorima , naglasila je Aljić.

O knjizi “Turizam i procesi upravljanja”promotor knjige prof.dr.sc. Kadrija Hodžić ističe, koliko god učili i pisali o turizmu nije dovoljno jer je to privredna grana koja uvijek otvara nove ekonomske, socijalne i kulturološke , pa i političke izazove , koje je turizmolozima, ali i ne samo njih u to kolo uhvatila i naša autorica koja postavlja imperative neprestanog istraživanja razvojnih mogućnosti turizma./D.R./