OŠ Bašigovci:Posjeta učenika Gala koncertu”Tri tenora”

Da u kulturnom obrazovanju živiničkih učenika ima lijepih dešavanja govori nam profesor muzičke kulture Elvedin Muminović. Malo je poznato da JU OŠ “Bašigovci” proteklih 8 godina ima saradnju sa Narodnim pozorištem Sarajevo, gdje učenici dva puta u toku godine prisustvuju različitim programskim sadržajima, poput opera,baleta,mjuzikla i koncerata klasične muzike. Svi organizovani odlasci na koncerte se dešavaju pod vodstvom profesora Elvedina Dine Muminovića. Da same posjete ovim koncertima imaju smisla govori nam podatak da se učenici i nakon završene osnovne škole redovno javljaju sa željom da opet prisustvuju takvim događajima.

Profesor muzičke kulture Elvedin Dino Muminović o najnovijem događaju kaže:

“Ove školske godine izabrali smo posjetu Gala koncertu “Tri tenora “, održanom u sarajevskoj Skenderiji 18.11.2023 godine. Umjetnici Domenico Menini, Alessandro Goldoni te Alessandro Fantoni, oduševili su sve ljubitelje klasične muzike.Goste iz Italije na sceni je pratio orkestar “New Europe Philharmoni Orchestra”, a učestvovali su i mladi bosanskohercegovački muzičari Sara Vojičić i Malik Smajlović, kao i dječiji hor “Superar”.Svako izvođenje posjetitelji su ispratili sa ogromnim aplauzom, a ispunjena dvorana bila je još jedan od dokaza kako poklonika u ovu vrstu umjestnosti ne nedostaje”, kaže profesor Muminović.

Organizatori koncerta bili su Fondacija za umjetnost i obrazovanje “Amadeus” iz Sarajeva sa maestrom Emirom Nuhanovićem.

O samom koncertu utiske nam prenosi učenica sedmog razreda, evo šta je rekla Nejra Butković:
“Utisci sa koncerta “Tri tenora” su bili jako dobri. Baš mi se sve svidjelo, od pjevanja do sviranja. Velika mi je bila čast što sam imala priliku da pogledam tako lijep i kvalitetan koncert . Moram spomenuti kako je ovo bio jedan od mojih prvih velikih koncerata i mogu reći da se nisam razočarala. Divila sam se svakom trenutku,tonu,pjevaču. Nisam željela da se koncert završi ali kao što kažu – svakom lijepom dođe kraj. I još jedno velika hvala našem nastavniku što nam je omogućio da vidimo i poslušamo ovako lijep koncert. Nadam se da ću opet nekada da imam priliku da tako nešto lijepo doživim”.

Tako isto svoje impresije iznosi nam i učenica Naida Kalajevac:

“Iskreno bilo je baš super, kada sam prvi put ušla rekla sam WOW nikad u životu nisam bila na ovako velikom koncertu do sada. Slušanje ovakve muzike uživo mi je drugačije nego kad slusam na internetu. Veliko bravo za Tri tenora i ostalu ekipu, nadam se da će biti još ovakvih koncerta”.

Tako su učenici iz Osnovne škole Bašigovci imali rijetku priliku da prisustvuju pravom umjetničkom doživljaju, kakav se rijetko događa.Poznavajući profesora Muminovića sigurno je da će učenici ove škole imati još prilika da posjete velike kulturne događaje u našem glavnom gradu.