Pjesnički memorijal Avdo Mujkić

Za 31.mart najavljena je književna manifestacija posvećena poznatom BH i lukavačkom književniku Avdi Mujkiću.Pjesnički memorijal ” Avdo Mujkić”obilovat će bogatim sadržajem,uz poštivanje propisanih mjera Kriznog štaba TK, uz dozvoljeno okupljanje od 20 osoba.

Dok je radio kao prosvjetni radnik, bavio se novinarstvom za mnogobrojne novine i Radio – Sarajevo. Zbog ljubavi prema novinarstvu napušta prosvjetu i počinje profesionalno raditi kao novinar ”Trinaestog septembra” u Lukavcu od 1976. godine. Ubrzo postaje glavni i odgovorni urednik navedenog lista.

Promesor Avdo je objavio dvanaest zbirki pjesama i to: Gavraški motivi (1962.g.), Momačko doba (1963.g.), Sasvim malo o njima (1965), Toliko o mom putu (1966.g.), I bilo je tako (1978.g.), Nema tebi umrijeti (1981.g.), Svršene životinje i druge pjesme (1984.g.), Jasenovac (1985.g.), Slike sahranjene u tijelu (1986.g.), Kozara (1988.g.), Kratak izlet u godine (1989.g.), Ne mrdaj (1992.g. – godinu dana nakon smrti).

Poezija mu je prevođena na strane jezike. Bio je član Udruženja književnika SR BiH od 1974. godine. Za svoj književni rad bio je nekoliko puta nagrađivan, ali ćemo navesti samo dvije Avdi najdraže nagrade.

Nakon objavljenog rezultata anonimnog stalnog konkursa časopisa ”Mladost” iz Beograda, pjesma ”Jesen dolazi Mevludinu u posjetu”, je proglašena najboljom pjesmom te godine.

Druga, je prva nagrada na jugoslovenskom konkursu za revolucionarnu poemu 1985.g. Radi se o poemi ”Jasenovac” koja je doživjela četri izdanja. Tom poemom je konačno odužen veliki dug pjesnika prema ocu i drugim žrtvama jasenovačkog logora./JU Javna biblioteka Lukavac/