Postpraznična trpeza sa Žaretom

Nakon prazničnih slavlja i bogatih trpeza, vraćanjem ravnoteže u prehrambene navike za mnoge od nas je izazov. Nakon obilja ukusnih delicija i slatkiša tokom praznične sezone, teško se vratiti zdravim i uravnoteženim prehrambenim navikama. Postpraznična ishrana postaje važan korak prema obnovi energije i povratku zdravijim prehrambenim navikama. Zato smo konsultovali našeg popularnog kuhara Žarka Marića, svima poznatog sa Nove BH, da nam iz svoje Žaretove kuhinje podijeli recept za inspiraciju i uživanje u zdravijim obrocima.

Žare poručuje da je dosta neumjerenosti i da je vrijeme za uravnoteženiju prehranu, jačanje imunološkog sistema i poticanje korisnih bakterija. Preporučuje planiranja obroka i uvođenja hranjivih namirnica, kako bismo uspostavili ravnotežu u ishrani i povratili vitalnost nakon razdoblja slavlja.

Evo prijedloga preukusnog a laganijeg obroka za postprazničnu trpezu – Žaretove palačinke s kiselim vrhnjem.

Sastojci za tijesto:
150 g pšeničnog brašna
20 g heljdinog brašna
2 jaja
200 ml Dukat mlijeka (2,8% mm)
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
Malo cimeta
30 g Dukat maslaca
Sastojci za nadjev:
300 g Brzo&Fino kiselog vrhnja
300 g jabuka
100 g šećera
1 vanilin šećer
2 kašike prezle
20 g maslaca
250 ml mlijeka
Šećer u prahu za posipanje

Priprema: Umutiti mlijeko i jaja, zatim dodati šećer, sol i malo cimeta. Postepeno dodavati brašno i paziti da nema grudvica. Na maslacu peći palačinke.
Za nadjev: Jabuke kratko dinstati na maslacu sa šećerom, zatim ohladiti. Vatrostalnu posudu premazati maslacem i posuti prezlom.

Palačinke premazati vrhnjem i jabukama, zatim ih rolati i slagati u posudu. Kada smo utrošili svu masu i palačinke, preliti ih sa 250 ml mlijeka i zapeći u rerni. Gotove palačinke posuti sitnim šećerom./Dobrila Močević/