Pozorište: Povratak Gospođe ministarke

Nakon što je premijera Gospođe ministarke 5.marta pobrala simpatije publike, komedija Branislava Nušića, nakon mjera nadležnih organa, a u vezi s pandemijom KOVID-19,Gradsko pozorište Živinice-UG SCENA za pozorišnu djelatnost,ponovo organizuje izvođenje pomenute predstave.

Ovoga puta Gospiđu ministarku možemo gledati u četvrtak,11. juna, na Velikoj sceni BKC-a Živinice, s početkom u 20 sati.Prema riječima direktora BKC Elmira Krivalića, s obzirom na upute nadležnih institucija, broj mjesta u sali će biti ograničen za posjetioce, ali repriza je zakazana za 18. juni, taokođe od 20 sati.

U ovoj zanimljivoj komediji igraju: Remira Osmanović, Elmir Krivalić, Marcela Tadić, Murat Hasanagić/Suad Avdagić, Marinko Mišić, Emir Ibrahimović, Armina Ramić/Irma Ćatović, Ermin Smajić, Adi Glavinić/Selver Sarajlić, Amila Avdagić, Marcela Tadić/Dalila Sinanović,

Asistent režije je Emir Ibrahimović, scenografija i kostimografija su djelo Suada Avdagića, scensko svjetlo i ton potpisuje Adi Glavinić, dok tehničku ekipu čine Šekib Nukić, Samir Mustafić i Mirsad Šehić.

O Gospođi ministarki?

Gospođa ministarka je komedija cijenjenog pisca Branislava Nušića. Sastoji se od četiri čina. U središtu radnje ove komedije nalazi se primitivna i neobrazovana žena koja izgubi doticaj s realnošću nakon što njen muž postane ministar.

Iako je riječ o starijem djelu, Gospođa ministarka sadrži svevremene poruke koje su i danas aktuelne. Živka je u ovom djelu okarakterizovana kao žena koja nameće svoju volju mužu i vodi glavnu riječ u kući, a zbog svoje ogromne želje da bude otmjena i da se domogne moći i vlasti, u stanju je uraditi nevjerovatne gluposti. Iako po svaku cijenu želi da postane otmjena poput ostalih ljudi iz visokog društva, Živka ne može da zatomi svoju primitivnu prirodu i svoj priprosti riječnik. Ona svojim spletkama i suludim postupcima uzrokuje porodične i društvene skandale, zbog kojih je na kraju njen muž Sima Popović bio prisiljen dati ostavku na mjesto ministra, iako je bio poštena osoba.

Jedan od osnovnih motiva u ovoj komediji je protekcija po porodičnoj liniji, koja je i danas prisutna u društvenom i političkom životu. Nakon što Živkin muž postane ministar, njoj se javljaju poznati i nepoznati, bliski i daleki članovi porodice kako bi pokušali da ostvare neku korist. Uz članove porodice, razne privilegije očekuju i osobe koje su Živki do tada bile potpuno nepoznate. Na primjer, administrativni pisar očekuje hvalospjeve i unapređenje na poslu samo zato što je on prvi javio gospođi ministarki da joj je muž imenovan ministrom.

Branislav Nušić je u Gospođi ministarki bez mnogo podsmjeha prikazao površnost ondašnjeg srednjeg i višeg sloja društva, te primitivnost i neukus sitnog građanstva. Ono što sve njegove komedije čini jako zanimljivima, pa tako i Gospođu ministarku, jesu likovi koje je uvijek pažljivo birao i za koje je inspiraciju pronalazio u svojoj okolini.

Zaplet u Gospođi ministarki zasnovan je na sukobu između pomahnitale Živke i njenog zeta Čede, činovnika koji odjednom postaje nedovoljno dobar za ministrovu kćerku. Ministarka Živka u svojoj raspamećenosti i nastojanjima da se što prije riješi zeta čini razne ludosti i na kraju ruši svog muža sa ministarskog položaja, a time ruši i svoj san da postane otmjena i ugledna ministarka./Tim za medije/