PREC: Poziv na upis u obuku šivenja i pletenja

Udruženje porodica Porodični ruralni edukativni centar PREC Živinice poziva Vas na upis u obuku šivanja i pletenja koja će se održavati u prostorijama PREC-a, stara osnovna škola Gračanica u MZ Gračanici – svake subote, naredna 4 mjeseca od 10:00 do 14:30 sati, sa pola sata pauze od 12:00 do 12:30 sati.

Obuka šivanja i pletenja počinje 1.decembra 2018. godine i trajat će do 6. aprila.2019.godine.
Ukupno trajanje:19 sedmica (dana) 76 sati obuke.

Cilj obuke šivenja je:

Polaznice škole će na kraju prvog ciklusa u trajanju od 4 mjeseca biti osposobljene za prvi stepen šivenja. Polaznice koje budu prisustvovale časovima obuke šivenja te na kraju pokazale sposobnosti za prvi stepen dobit će potvrdu/certifikat. Cilj obuke je da osnaži djevojke i žene u zanatu šivenja kako bi lakše mogli naći zaposlenje. Težište programa je na tehnikama šivenja, radu sa tkaninama, pravilnoj upotrebi krojeva i njihovoj modifikaciji prema tjelesnoj građi i modnim trendovima. Posebna pažnja posvećena je inovativnim tehnikama šivenja koje razvijaju kreativnost i idu u korak sa savremenim tekstilnim materijalima.

Program obuke šivenja:

Početni nivo krojenja i šivenja namenjen je kako početnicima tako i onima koji vladaju elementarnim znanjem šivenja i žele da ga osvježe i unaprijede. Polaznici će savladati pravilan rad na mašini za šivenje, upotrebu raznih mašinskih i ručnih bodova, izradu ušitaka, karnera, falti, izradu džepova, prišivanje rajsferšlusa, rad sa krojevima, osnove modelovanja … sašiti suknju, pantalone i majicu.

Radionicu šivanja vodit će Saniha Halilčević, sa 20 godina iskustva u šivenju, koja posjeduje iskustvo samostalnog rada na dizajniranju i izradi odjevnih predmeta,od klasičnih do odjevnih predmeta visoke mode, dizajniranje i izrada tradicionalnih narodnih nošnji za školske folklore i razna folklorna udruženja. Saniha također ima iskustva u individualnim časovima obuke krojenja i šivenja, sa naglaskomna tehnikama šivenja, radu sa tkaninama, pravilnoj upotrebi krojeva i njihovoj modifikaciji prema tjelesnoj građi i modnim trendovima. Edukatorica šivenja bit će dostupna tokom obuke za polaznice za dodatna individualna savjetovanja.

Polaznicama obuke šivenja dat će se mogućnost da animiraju između sebe i podjele znanja o pletenju. PREC je nabavio određene igle, konce za pletenje koje mogu da iskoriste za podučavanje u toku pauze ili poslije odrađenog perioda šivenja.

PREC je nabavio par šivaćih mašina za podučavanje i materijal za vježbanje i izradu određenih predmeta od materijala, ukoliko neka od žena posjeduje šivaću mašinu može je koristiti tokom obuke za individualno podučavanje.

Polaznice obuke ukoliko već nisu, trebaju da postanu članice Udruženja PRECa, kako bi naknadu za obuku plaćali u visini od 15,00 KM po mjesecu. Naknada za obuku se može plaćati i u rate.
Na kraju obuke planiran je promotivni bazar gdje bi se promovisali i prodavali sašiveni ili opleteni predmeti, gdje bi 80% od prodaje išlo ženama.

Polaznice koje budu prisustvovale časovima obuke šivenja te na kraju pokazale sposobnosti za prvi stepen dobit će certifikat o prođenoj obuci u PRECu.

Zauzmite svoje mjesto na vrijeme. Prijave za obuku traju do 29.11.2018.godine. Za više informacija o radionici šivanja i pletenja možete se obratiti Udruženju PREC Živinice na broj telefona 062/894-781 ili putem e-maila: prec.zivinice@gmail.com

Iskoristite zimske dane za nova znanja, kreativan rad i ugodno druženje.Dobro nam došle!
Udruženje porodica Porodični ruralni edukativni centar PREC Živinice./Tekst: Jasmina Maslić/