Pred promociju knjige Svjedočenje kožom Mirnesa Modrića

Knjiga „Svjedočenje kožom“ je Mirnesovo drugo djelo stvarano olovkom u noćima koje su znale biti izuzetno duge, teške, ponekad i pijane, a sve kako bi se tih dugih deset godina njegovog teškog života nekako preživjelo. Samo posebno osjetljivi ljudi mogu na poseban način da vole, boluju, preživljavaju, a još posebniji da to svima kažu, istresu na papir za one gladne i pogane oči koje, kako Mirnes voli reći, iz sjenovitih predjela vrebaju i čekaju neku grešku.

Mirnes je rođen 21.03.1987.godine u Tuzli. Školu je završio u Banovićima, a Pravni fakultet u Tuzli, gdje je i magistrirao na katedri „Državno i međunarodno javno pravo.“
• Dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja iz književnosti na festivalima u Novom Sadu u čast Trifuna Dimića, Mihala Babinke, Duška Trifunovića,Vojislava Despotova i dr.
• Pobjednik je na mnogobrojnim konkursima kratke priče. Pobjednik je po izboru čitalaca, te dobitnik je treće nagrade stručnog žirija za istu priču dnevnog lista Oslobođenje.
• Pobjednik je na konkursu kratke priče za mlade talente BH književnosti (Lola magazin Banja Luka).
• Pobjednik je na konkursu za najbolju reportažu portala Prometej Sarajevo. (Vjerovatno ga u ovom gradu toliko i vole, jer pisao je i o svojim Banovićima koji su njegova vječita „mrkodolska“ inspiracija.)
• Pobjednik je na konkursu kratke priče u Fojnici u čast Zije Dizdarevića, te je autor knjiga:
• Molitva za ljubav
• Uvršten je u zbirku “Otisak”
• Uvršten je u godišnjak “Zija Dizdarević”, te zbirku najboljih priča prispjelih na konkurse u čast Zije Dizdarevića.
• Uvršten je u Planjaxovu zbirku za djecu “Čarolija lijepih riječi”

Dobitnik je i priznanja „HKD Napredak“ Vitez za kratku priču.Objavljena mu je i priča pri PEN CENTRU BIH.

Danas je zaposlen u Skupštini Tuzlanskog kantona i još uvijek piše. Pred Vama je Mirnesovo „Svjedočenje kožom“. Najgora stvar je kad poštenog, zaljubljenog, iskrenog i dobrog čovjeka natjeraju da sa sebe svuče vlastitu kožu. A Mirnes je svlačio. Bome ih je svlačio. A i svoju je kožu poslije. Zato vas pozivamo da budete sretni, to vam ujedno i od duše savjetujemo, a i pozivamo vas da pročitate Mirnesove riječi i da se zagledate nakon svega i u svoju vlastitu utrobu i dušu.

Pozivamo Vas sve da svojim prisustvom uveličate ovaj svečani trenutak, dobro nam došli.
Petak, 08.09.2023.godine sa početkom od 20h u Plavoj Sali BKC Živinice.