Predstava “Bosanski špijun” 28. marta u BKC TK

Predstava „Bosanski špijun“, po motivima teksta „Sumnjivo lice“ Branislava Nušića, nastala u produkciji Gradskog pozorišta Živinice, bit će izvedena na sceni BKC TK u Tuzli, u ponedjeljak 28. marta 2022. godiine u 19.30 sati.

Nušićevo djelo za publiku su kroz režiju i adaptaciju prilagodili Murat Hasanagić i Adi Glavinić, a u predstavi igraju Irfan Kasumović, Marcela Tadić, Amila Avdagić, Emir Ibrahimović, Marinko Mišić, Ermin Smajić, Adi Glavinić, Suad Avdagić, Muart Hasanagić, Adna Mehić, Samir Mustafić, Amar Mujanović i Šekib Nukić.

Scenografiju u kostimografiju potpisuje Suad Avdagić, a muziku i svjetlo Adi Glavinić.

Sumnjivo lice je samo jedno od remek-djela Branislava Nušića koji sadrže suštinsku istinu o nama. Mijenjale su se zemlje i društveni sistemi, prekrajale granice i mijenjali oblici vlasti, ali Nušićevo surovo remek-djelo o palanačkim karijeristima, ne prestaje da ismijava i nasmijava i dan danas.

Učmala svakodnevnica žandarmerijskog kapetana Velije Prohića biva pomućena jednim pismom. Pismom koji miriše, a koje je naslovljeno na njegovu ćerku, Zulejhu Zuzi. Međutim, sve pada u drugi plan kada dobije obavještenje da se u gradu nalazi izvijesni smutljivac, odnosno špijun. Čini sve što je u njegovoj moći da ga pronađe jer zna da će mu to osigurati bolju poziciju.

Predstava obiluje apsurdno komičnim situacijama čiji je cilj razotkrivanje političke korumpiranosti i malograđanskog mentaliteta pomiješano s ljubavnom pričom dvoje mladih. Da se nismo ni malo promijenili govori nam samo djelo nastalo 1924. godine. Onda na kraju, kad sve saberemo i oduzmemo, ne preostaje nam ništa nego da se smijemo sami sebi, odnosno našoj svakodnevnici.

Mjesto i vrijeme održavanja događaja: Velika sala BKC TK u Tuzli, 28.03. 2022.

Organizatori: JU BKC TK i Gradsko pozorište Živinice

Cijena ulaznice: 7,00 KM

Informacije i rezervacije ulaznica: Marketing BKC TK Tuzla svaki radni dan od 8.00 do 15.00 sati. Informacije: marketing@bkctuzla.ba / Telefon: 035 311 070./JU BKC TK/