Predstava „Rod i dom“ stiže u sve gradove TK

Pozorišni projekat „Rod i dom“ Safeta Sijarića, a u dramatizaciji Hasana Džafića i režiji Vlade Keroševića, tokom juna će biti igran pred publikom u šest gradova/općina Tuzlanskog kantona.

Turneja se realizira po pokroviteljstvom Premijera i Vlade TK u svim gradovima i općinama Tuzlanskog kantona, a ulaz na predstavu je slobodan.

Prvi dio turneje bit će realizovan od 19. do 27. juna 2023. godine po slijedećem rasporedu: ponedeljak 19.06.2023., BKC Gračanica, utorak 20.06.2023., Centar za kulturuBanovići, srijeda 21.06.2023, BKC “Alija Izetbegović” Kalesija, četvrtak 22.06.2023, BKC Živinice, subota 24.06.2023.. Čelić i utorak 27.06.2023. BKC TK Tuzla (19.30 sati).

„Rod i dom“ Safeta Sijarića u dramatizaciji Hasana Džafića je drama koja kroz komične situacije, običaje i tradiciju priča tragičnu ljubav Arslana Šipovčanina (lik tumači Irfan Kasumović) prema Saniji, ženi njegovoga brata. Riječ je o monodrami o čovjeku iz Sandžaka, ali je itekako priča o metafizici i identitetu čovjeka.

Do sada je zabilježeno 78. izvođenja predstave u više od 30 gradova u Bosni i Hercegovini, Luksemburgu, Sloveniji, Njemačkoj, Crnoj Gori i Švedskoj.

Također, predstava je uvrštena i na Festival BH drame u Zenici Festival monodrame mladog glumca Banja Luka i TIFBU festival u Bugojnu. Na XX Teatar Festu u Banja Luci osvojila je nagradu kao najbolja monodrama u okviru Festivala monodrame mladog glumca, a pobjednik je i međunarodnog festivala u Bugojnu TIFBU 2017. Izvedena je i u takmičarskom programu međunarodnog festivala malih scena i monodrame Istočno Sarajevo 2018.

Irfan Kasumović je diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli 2006.godine u klasi red.prof. Vlade Keroševića, a magistrirao 2016. godine također na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli. U pozorištu odigrao uloge u preko četrdeset pozorišnih predstava, igrao u više dugometražnih i kratkometražnih filmova, a potpisuje i brojne projekte realizovane na radio i TV stanicama u Bosni i Hercegovini. Igrao je u nekoliko predstava koje su nagrađivane na značajnim međunarodnim pozorišnim festivalima, te dobijao pojedinačne nagrade za glumu na nekoliko pozorišnih festivala. Trenutno je zaposlen kao docent na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli, na užoj umjetničkoj oblasti Gluma./JU BKC TK/