Promocija romana GORKI RAHATLUK književnika Mirsada Mustafića


Dana 07.07.2023. godine u 18.00 sati, održaće se promocija romana GORKI RAHATLUK književnika Mirsada Mustafića. Promocija će se održati u kulturnom centru (dom kulture) Srebrenica. Promotori su; prof.dr. Izet Šabotić i književnik Mirsad Mustafić, moderator je: Marinko Sekulić Kokeza.
Riječ je o devetnaestom (19:) književnom djelu Mirsada Mustafića jednog od najplodnijih ovovremenskih književnika Bosne i Hercegovine.
Paradoksalan naslov ukazuje na specifičnu i kompleksnu formu i tematiku, koja motivski nadilazi ranija literarna ostvarenja ovog književnika. Bračni brodolom i emocionalna nezrelost i neuravnoteženost glavnog junaka Mirnela i njegove lijepe, nesigurne i nestrpljive žene Lamije, nominalno skončava sudskom rastavom, no ljubav nikad istinski ne umire. Njihova životna drama kulminira hapšenjem i odvođenjem junaka ovog romana u srbijanske kazamate. Tu proživljava svojevrstan martirij i pakao. Kad pomisli da je kraj mukama stiže ga ratno prokletstvo. Kroz roman promiče čitava galerija likova, a radnja je disperzirana na više lokacija: Srebrenica, Tuzla, Frankfurt na Majni, Paraćin, Kladanj, itd. No, hoće li pobijediti ljubav? Odgovor ćete naći na kraju romana.
(Selimović Edhem Edo, www.rurip.com)